Zajedništvu bjelovarskog gradonačelnika Antuna Korušeca i bjelovarskog saborskog zastupnika Darija Hrebaka u pristupu prema nacionalnoj razini odrazilo se i na oštrinu Hrebakovih pitanja, i Korušecovih odgovora na Aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. I pitanja i odgovori bili su dosta blaži u odnosu na prethodna sučeljavanja, pa je palicu najvećeg oporbenjaka preuzeo HDZ-ov Ante Topalović. Ipak, za najzanimljiviju vijest pobrinuo se inače prilično šutljivi Marijan Coner, inače član nacionalnog predsjedništva HDZ-a, podsjetivši vijećnike i javnost na jednom davno izrađenu studiju biciklističkih staza po kojoj je i sâm korzo, gdje je trenutno zabranjeno pedaliranje, svojedobno bio pješačko-biciklistička zona. Conera je zasmetalo što se navedena studija više ne koristi.
Ivica Markovinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora ponudio je neuobičajeno opširan odgovor istaknuvši da je u tijeku priprema kompleksne studije koja se radi u suradnji s austrijskom tvrtkom.
Austrijski model
– Za kvalitetnu studiju gradskog biciklističkog prometa potrebno je znanje i novac. Znanja nam je nedostajalo, ali imali smo sreće što upoznali mladog bjelovarskog stručnjaka koji radi za austrijsku tvrtku koja ima veliko iskustvo upravo u tom segmentu. Njihova uža specijalnost su mali austrijski gradovi. Do sada smo s njima odradili dvije radionice, a za travanj pripremamo treću u koju ćemo uključiti i policiju i bjelovarske biciklističke klubove. Svaki prijedlog je dobrodošao, a cilj nam je doći do najboljeg mogućeg idejnog projekta koji će biti objedinjen – pojasnio je Markovinović dodajući kako bi priprema projektne dokumentacije trebala biti dovršena do kraja ove godine, dok bi se sljedeće trebalo počeli raditi.
Markovinović je također izrazio zadovoljstvo Conerovim prijedlogom da se stare željezničke pruge poput one koja je Bjelovar spajala s Garešnicom prenamijene upravo u biciklističke staze. Pregršt takvih slučajeva imamo i vani i u Hrvatskoj, a sigurno postoji mogućnost da se financiraju iz EU fondova, napomenuo je Coner.