Bjelovarčani vole putovati. Sve češće i više putuju i izvan granica Hrvatske. Potvrđuju nam to i u bjelovarskim turističkim agencijama. No, još uvijek, bolje prolaze i traže se jeftinije i bliže destinacije, a rjeđe one u udaljenije zemlje.
Kako ističe Marijana Šurdolović, turistička djelatnica u bjelovarskoj turističkoj agenciji „Globus“, u njihovoj agenciji najbolje prolaze jednodnevni, dvodnevni i trodnevni izleti u susjedne zemlje. Trenutačno su najtraženija tri aranžmana s polascima iz Bjelovara. To su jednodnevni izlet na Bled, Bohinj i Ljubljanu, dvodnevni u Novi Sad, Suboticu i Sombor i trodnevni u Sarajevo, Jajce i Travnik. Cijene ovih izleta kreću se od 180 kn, zatim 560 kn do 650 kuna po osobi.

Cijena u pravilu uključuje samo troškove prijevoza turističkim autobusom, voditelja, noćenje(a) s doručkom u hotelima s tri zvjezdice, osiguranja putovanja… Cijene ulaznica na znamenita mjesta, muzeje i sl. u pravilu nisu uključene u cijenu aranžmana, a uz to putnik treba imati i nešto novca za hranu tijekom puta. Spomenuti izleti su još uvijek cijenom Bjelovarčanima i Bjelovarčankama itekako privlačni i prihvatljivi, pogotovo jer dodatni troškovi u spomenutim zemljama, a posebno u Bosni i Hercegovini i Srbiji, nisu veliki.

Bjelovarčanin Dražen Matak je jedan od čestih putnika na njihovim izletima, kako nam rekoše u agenciji „Globus“.
– Mogu vam reći samo riječi hvale, kazao nam je Matak. Svaki od izleta na kojima sam bio preko turističke agencije, od Bleda do Sarajeva, predstavljao je novo iskustvo, beskrajnu zabavu i upoznavanje s ljepotama kraja gdje smo bili. Uz sve to putovao sam s divnim ljudima i prijateljima, tako da o mojim putničkim iskustvima mogu govoriti samo u superlativima i što se organizacije tiče, i što se tiče samog putovanja. Mogu svima samo toplo preporučiti ovakve kraće izlete u obližnje zemlje, jer nisu skupi, a putniku daju jako puno – svjedoči Matak.

Što se organiziranih putovanja tiče, Bjelovarčani više preferiraju one s polaskom iz Bjelovara. Tako u turističkoj agenciji Molnar u svojoj ponudi ističu dva aranžmana, za koje postoji povećani interes, s mogućnošću ukrcaja u Bjelovaru. To je trodnevno putovanje autobusom po Mađarskoj i Rumunjskoj po cijeni od 890 kuna i četverodnevni izlet u Prag po cijeni od oko 950 kuna. I ova putovanja uglavnom u cijeni uključuju samo prijevoz, noćenje s doručkom u hotelima s tri i četiri zvjezdice te turističkog pratitelja i jamčevno osiguranje.

Bjelovarčanima su još zanimljiva tzv. „vjerska putovanja“, odnosno hodočašća, a baš u turističkoj agenciji Molnar s polaskom 19. kolovoza pripremaju hodočašće u Lurd s posjetom Avignonu i Padovi. Sedam dana hodočašća, do Lurda i natrag, autobusom, sa smještajem i doručkom u hotelima stoji 2.720 kuna po osobi.