Danas (nedjelja, 13. prosinca), na snagu je stupio novi Vozni red HŽ putničkog prometa koji je putovanje vlakom od Virovitice i Bjelovara do Zagreba unazadio 20 godina, čulo se na upravo završenoj tiskovnoj konferenciji u organizaciji Sindikata strojovođa Hrvatske. Naime, od danas je ukinuto čak 12 od 16 direktnih linija prema Zagrebu, točno 75 posto, a zahvaljujući 30-minutnom pomaku linija, mnogobrojni učenici koji školu pohađaju u jutarnjoj smjeni u Bjelovaru i Križevcima kasnit će na nastavu. Drastično kresanje putničkih linija iz HŽ PP-a obrazlažu uvođenjem novih, električnih vlakova koji prometuju na relaciji Križevci – Zagreb, što će, putnicima omogućiti višu razinu komfora i udobnosti.

Peticija protiv ukidanja na korzu i tržnici

– Neka glasnogovornica HŽ PP-a Mihaela Tomurad Sušac preseli u Bjelovar sa svojom obitelji, ja ću joj iznajmiti stan bez naknade, pa neka u četiri ujutro 45 minuta na kolodvoru u Križevcima čeka vezu za Zagreb i neka onda kaže da je to udobnije – oštro odgovara bjelovarski strojovođa Dalibor Petrović, koji najavljuje da od sutra (ponedjeljak, 14. prosinca) kreće potpisivanje peticije za izmjene voznog reda koje će se potpisivati na dvije bjelovarske lokacije – korzu i tržnici.
Peticiju su već potpisali bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, župan Damir Bajs i što je posebno zanimljivo, potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Vedran Babić, koji je obećao da će se potruditi da ono što je rečeno na današnjoj tiskovnoj konferenciji dopre i do resornog ministra Siniše Hajdaša – Dončića.

Petrović je također iznio podatak da je putnički prijevoz vlakom od 2002. godine, otkako sindikati zajedno s predstavnicima Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije aktivno sudjeluju u izradi Voznog reda, sve do 2011. godine, kada je navedenu prasku ukinula aktualna uprava, broj putnika povećan čak sedam puta.
Drugdje niču nove linije, a kod nas se ukidaju

– Od 38 linija, linija Bjelovar – Zagreb je u gornjih 25 posto što se tiče pokrivenosti troškova prihodima, a upravo smo mi najviše stradali ovim voznim redom. Drugdje se dodaju nove linije, a naše se uklidaju – napominje Petrović dodajući kako je uprava HŽ PP-a povukla niz poteza kojima se narušava konkurentnost željezničkog nauštrb autobusnog prijevoza na relaciji Bjelovar – Zagreb.

– Povratna karta za vlak danas je 15 kuna skuplja od one za autobus, iako je godinama bilo suprotno. Kada smo upravi rekli da povratna karta za bus vrijedi 30, a naša tjedan dana, oni su našu, umjesto da je produlje na 30 dana, skratili na dva dana. Brzi vlak je nekada putovao do Zagreba za 80 minuta, sada putuje 90 minuta, a uvođenjem novog voznog reda putovat će sto minuta, dakle gotovo dva sata. Na svim područjima gubimo konkurentnost. Kada tomu pridodamo ukidanje linija i pomicanje vremena kretanja, do kraja godine više nitko se neće voziti vlakom, pa će se i linija ukinuti – upozorava Petrović. Župan Bajs pak ističe kako bi, s obzirom da bi nova pruga Sv. Ivan Žabno – Gradec treba biti dovršena u roku od dvije godine, HŽ PP trebao raditi na povećanju putnika vlakom, kako bi se navikli za predstojeće putovanja kraće od sat vremena. Uprava HŽ PP-a čini upravo suprotno.