Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar i ove je godine uoči proljetnih praznika organizirala projekt Dani slobodne nastave. On se u toj školi održava još od 1993. godine. Organizatori su i ovoga tjedna u školu doveli 20 predavača, a da su učenici i više nego zainteresirani za predavanja govori činjenica kako su neki od gostiju morali dva puta održati izlaganja kako bi ih uspjeli čuti baš svi zainteresirani. Već dugi niz godina ravnatelj Vojislav Kranželić Dane slobodne nastave provodi u suradnji sa ostalim profesorima i zaposlenicima škole, a za ove kaže kako su jubilarni.

 Jedinstvena prilika

– S obzirom da se radi već o 25 godina Dana slobodne nastave, htjeli smo da neki od predavača budu ljudi koji su već bili ovdje. Tako nam je, primjerice, stigao Neven Hrvatić koji je bio i na prvim Danima slobodne nastave. Ovaj projekt se razvija, a posebno mi je drago kada nam predavanja drže stručnjaci koji su i sami nekada pohađali našu školu – kazao je Kraneželić, ne krijući kako je ponosan što je upravo Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar prva uvela ovakav oblik edukacije koji su kasnije kopirale i brojne druge škole diljem Hrvatske. Veliki broj učenika na svim predavanjima jedan je od dokaza koliko su zaista zainteresirani, a da projekt smatraju korisnim potvrdila nam je i učenica trećeg razreda Lucija Kranjčević.

– Jedva sam dočekala predavanje Millenium promocije, koje sam jutros prvo poslušala. Bilo je odlično i zanimljivo. I sama bih voljela usmjeriti svoje školovanje prema odnosima s javnošću pa se jedan dan možda vratiti ovamo kao predavač – kazala je mlada Lucija, dodavši kako joj je drago što su jedna od rijetkih srednjih škola koja mladima pruža toliko mogućnosti za dodatnu edukaciju. Upravo iz Millenium promocije, vodeće hrvatske agencije za odnose s javnošću i integrirano komuniciranje, došli su Franjo Skoko, izvršni direktor za edukaciju i Ivan Pakozdi, izvršni direktor za razvoj na Edward Bernays. Prezentaciju o tome kako postati stručnjak odnosa s javnošću održali su za jako velik broj učenika, a nisu krili oduševljenje projektom u kojem su sudjelovali. Istaknuli su da je vidljivo kako su učenici motivirani za aktivnosti i žele čuti što im se to nudi nakon što završe srednju školu.

 Poseban izazov

– Konkretno, ja sam davno završio srednju školu, ali znam da bih bio presretan da sam imao priliku čuti predavanja i usmjeravanja ove vrste. Poziv da održimo ovo predavanje me posebno razveselio jer edukacija je moja struka i ovo smo vidjeli kao izazov koji smo bili sretni odraditi – izjavio je Skoko, dodajući kako bi najveći uspjeh bio u budućnosti sresti nekoga tko bi mu rekao kako se odlučio za svoje zvanje zbog njihova predavanja.

I. Ćuk