Više od tonu plastičnih čepova sa svih krajeva Bjelovarsko-bilogorske županije krenulo je ovih dana iz županijske Lige protiv raka put Čakovca. U akciju prikupljanja čepova koja je započela prije pola godine uključili su se brojni vrtići, škole, ali i pojedinci koji su brižljivo prikupljali čepove te ih potom donirali Ligi.

 Čepovi su novac

-Naša Liga protiv raka se pridružila akciji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koja je započela s idejom prikupljanja čepova. Budući da smo ih već prikupili oko tonu i budući da se kraj školske godine polagano približava, kontaktirali smo Sedlić grupu s upitom bi li nam čepove mogli prevesti do Čakovca. Oni su odmah uvažili našu molbu tako da danas preuzimaju čepove koji su prikupljani diljem Bjelovarsko-bilogorske županije – kaže predsjednik županijske Lige protiv raka Želimir Berić pojašnjavajući kako će ti čepovi, zajedno s čepovima iz drugih krajeva Hrvatske biti predani skladištima u Italiji i Austriji.

-U Hrvatskoj čepovi ništa ne znače prilikom vraćanja ambalaže, a u takvim specijaliziranim skladištima oni donose novac. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma tim novcem financira nabavku lijekova i to posebice za djecu oboljelu od leukemije. Riječ je o zaista skupim lijekovima koji često nisu na listi HZZO-a – ističe Bertić napominjući kako je to ujedno bio i glavni razlog zbog kojeg se Liga pridružila ovoj velikoj nacionalnoj akciji.

 Markeri za bolnicu

-U ovu akciji smo se, prije svega, uključili zbog njezinog humanitarnog karaktera. Brojni građani i ovoga puta su pokazali veliko srce i donirali svoje čepove, no moram naglasiti da se naši sugrađani i inače rado odazivaju našim akcijama, a bez njihove podrške ne bi ni bilo Lige koja iz godine u godinu organizira niz akcija. Tako ćemo ove godine laboratoriju bjelovarske bolnice donirati sto doza reagensa za tumorske biljege dojke što je prvi karcinom kod žena kako u Hrvatskoj, tako i u našoj županiji – istaknuo je Bertić najavivši nastavak akcije prikupljanja čepova s početkom iduće školske godine, no napomenuvši kako građani i prije jeseni mogu kontaktirati Ligu kako bi predali prikupljene čepove. Osim prikupljanja čepova, pred Ligom su i druge već dobro poznate akcije pa će se tako krajem mjeseca obilježiti Svjetski dan nepušenja i Dan plavog irisa, dok je lipanj rezerviran za promociju monografije županijske Lige protiv raka. (im)