Izgradnja nove bjelovarske bolnice, očekivano, postala je glavna tema izbora za bjelovarsko-bilogorskog župana. Naime, ravnatelj bolnice dr. Ali Allouch jučer je potpisao ugovor o 107,5 milijuna kuna kredita s tri najveće hrvatske banke, PBZ-om, Zagrebačkom i Erste bankom, a HDZ-ov i HSLS-ov kandidat za župana Marko Marušić javio se priopćenjem u kojemu stoji da on jest za izgradnju bolnice, ali nije za to da se bolnica gradi putem novog kreditnog zaduženja.

Preko leđa građana

– Moj cilj je završiti tu bolnicu, ali ne preko leđa građana županije. Oni ne mogu sami vraćati taj novac i nisu zaslužili da ih Bajs dodatno zadužuje bez njihovog pristanka – priopćio je Marušić, kandidat stranke koja je u Hrvatskom saboru odbila prihvatiti amandman Mosta koji je predložio da iduće godine država uplati bjelovarskoj bolnici 81 milijun kuna po uzoru na takozvani pulski model.

Građani drugog reda

– Ovom izjavom HDZ je jasno pokazao da i dalje ostaje pri svom tvrdom stavu da je protiv gradnje Opće bolnice Bjelovar i time dao do znanja kako građane naše županije smatraju građanima drugog reda koji ne zaslužuju novu modernu bolnicu, bolju zdravstvenu uslugu i bolji standard liječenja, već da se i dalje liječe u bolnici izgrađenoj za vrijeme Austro-ugarske – reagirali su iz HNS-LD-a priopćenjem u kojemu napominju da bi se sve političke stranke Bjelovarsko-bilogorske županije trebale zalagati za izgradnju vrtića, škola, bolnica, dječjih igrališta, domova za starije te komunalne i prometne infrastrukture kako bi poboljšali kvalitetu života i standard građana, a ne biti protiv unapređenja zdravstvenih usluga, kao što je izgradnja nove bolnice, i ostalih za građane potrebnih usluga i infrastruktura. Iz HSS-a su pak napomenuli da bi se HDZ trebao ispričati građanima Bjelovarsko-bilogorske županije i moliti ih za oprost.

HDZ je bio protiv

– Kada građani ove županije ne bi znali da je HDZ u Županijskoj skupštini bio protiv izgradnje nove bolnice u Bjelovaru, kao i kada građani ove županije ne bi znali da je HDZ-ova saborska većina na prijedlog Vlade RH, opet sa HDZ-ovim ministrima i HDZ-ovim premijerom, odbila bilo kakvu mogućnost financiranja izgradnje bjelovarske bolnice djelomično i sredstvima državnog proračuna RH, možda bi izjava njihova kandidata za župana g. Marka Marušića i imala smisla – napominju iz HSS-a.

– Ovako se radi o totalnom nepoznavanju svih dosadašnjih aktivnosti Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom, vezano za izgradnju i financiranje izgradnje nove bjelovarske bolnice, što govori o mogućoj nezainteresiranosti i nekompetentnosti njihova kandidata za župana ili što je još gore, zlonamjernom obmanjivanju javnosti, odnosno opravdanjem kako je HDZ ipak, sada kada je jasno da će bolnica biti završena, ipak bio za nju. Za nas koji smo upoznati sa svim postupcima županijskog HDZ-a da se bolnica ne izgradi, ovo sada već spada u kategoriju „za ne povjerovati“ – zaključuju u HSS-u.

Najoštrija u kritikama bila je Ines Šarić iz GLAS-a.

Satovi Ive Sanadera

– Kredit se morao podići jer nam novac nije dala HDZ – ova vlada jer ako nisi član HDZ – a onda si građanin drugog reda. Svaki mladi liječnik ili liječnica, medicinska sestra radije će raditi u novoj bolnici nego u staroj ruševini, ali HDZ takve stilove gradnje voli, vidjeli smo i sami kako je HDZ gradio po Baniji i kako je takva gradnja ljude stajala života. Vidimo i revolucionarne ideje HDZ – ovih kandidata gdje bi oni gradili npr. tvornice cjepiva za karcinome i to im nikome nije sporno – stoji u priopćenju GLAS-a uz dodatno pojašnjenje da je kredit podignut za bolnicu koja je prijeko potrebna za revitalizaciju života u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kao što je i adekvatna zdravstvena skrb jedan od razloga zašto bi se netk doselio u tu županiju.

– Kredit smo podigli da bi izgradili bolnicu, a ne kao što Vi to činite i trošite novac građana na Fimi medije, egozotične lovove po Africi, na satove Ive Sanadera, na kuće i stanove HDZ – ovih župana, na skupe haljine Josipe Rimac… Mi smo dali svoj glas za bolnicu i za bolnicu ćemo uvijek i biti, a i Vi ćete se sigurno u istoj liječiti kao i svi u našoj županiji, a i šire jer karcinomi se liječe u bolnicama, a ne cjepivima – zaključuje Ines Šarić iz GLAS-a.

Foto: izgradnja bjelovarske bolnice je pred dovršetkom, a financijska konstrukcija zatvorena je kreditom