Piše: Vedran Cindrić

Ženski rukometni klub Bjelovar pravi je sportski hit u gradu. I to sasvim opravdano jer ono što su naše rukometašice u ovoj polusezoni ostvarile je pravi podvig. Treće mjesto u Hrvatskoj na kraju polusezone i veličanstvene dvije europske utakmice sa snažnim Šveđankama zbog kojih se tražila karta više događaji su o kojima se prije nekoliko godina nije ni sanjalo. Jer, budimo iskreni, malo tko je očekivao da će se zbog ženskog rukometa Bjelovarčani otimati za ulaznice. Danas je to realnost, a jedan od najzaslužnijih za takvu lijepu realnost je trener prve ekipe Hrvoje Cikoja koji je preuzeo momčad prije četiri godine.

Digli grad na noge

-Gostovanje Kristianstada iz Švedske je bilo jedno nezaboravno iskustvo. Probudili smo grad, dva puta ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta i zaista smo ponosni na sve ostvareno. Mislim, tko je ikada mislio da će se danima u gradu pričati isključivo o ženskom rukometu – priča nam Cikoja.

Kaže da su ponosi i na to što su dostojanstveno i na lijep način izreklamirali i naš grad.
-Kada su odmah nakon utakmice izašle fotografije krcate dvorane javili su mi se brojni treneri diljem Hrvatske i pitali me što se to događa u Bjelovaru. Svi su bili šokirani činjenicom da je ženski rukomet tako digao na noge cijeli grad. Uostalom, u jednom danu je preko 20 tisuća ljudi vidjelo fotografije sa naše službene stranice na fejsu, a sve je to ‘sherao’ i Hrvatski rukometni savez koji nam se također s oduševljenjem javio i čestitao – kaže nam Cikoja. Dodaje da je organizacija bila vrhunska, a i da su Šveđanke sa svojim trenerom bile oduševljene Bjelovarom i gostoprimstvom.

Šveđanke bi na pripreme u Bjelovar

-Kada su odlazili gazda njihovog kluba me tražio broj mobitela i rekao mi da žele doći u Bjelovar odraditi pripreme jer su oduševljeni sa svime viđenim. To je velika čast kako za nas tako i za sam Bjelovar – naglašava Cikoja i dodaje da je bilo onih koji su ih na početku kritizirali pa i omalovažavali, ali da su sada svojim velikim trudom i entuzijazmom te skeptike razuvjerili.

-Uvijek postoje neki kvazi mudraci koji i nešto tako lijepo žele pretvoriti u neuspjeh i problem. Ali takva je pozitivna energija i atmosfera vladala tih dana da se za njih više ni ne čuje. Recimo, ta naša fantastična atmosfera koja se dogodila prebacila se i na druge gradove i klubove tako da je Ženski rukometni klub Trešnjevka organizirao prijevoz iz Zagreba u Bjelovar za sve svoje rukometašice da dođu i bodre naš klub, a posebno svoju bivšu igračicu Anu Čagalj koja je tamo ostavila veliki trag. To kada vidiš moraš se naježiti – prepričava nam Cikoja. Kaže da je ponosan i na publiku koja je unatoč porazu velikim pljeskom pozdravila naše igračice.

-One su dale 120 posto i ja im ne mogu baš ništa zamjeriti. Poslije poraza je bilo suza i svega jer su živjele za te utakmice pa sam se bojao sljedeće prvenstvene utakmice zbog emocionalnog pražnjenja. Rekao sam im, ako ste uživale i želite opet igrati Europu, zaboravite sad na taj poraz, stisnite zube i nastavite s pobjedama u prvenstvu. Tri dana poslije pobijedile su Umag s deset razlike. To je njihov karakter i ponosan sam na te djevojke – emotivno nam priča Cikoja. Što se tiče daljnjih planova i igračkog kadra Cikoja kaže da je svijetla budućnost pred klubom, ali da se mora nastaviti tim tempom.

Vrhunska organizacija

-Završili smo polusezonu na trećem mjestu. Izgubili smo samo od Podravke i Lokomotive. A samo prije dvije godine se pričalo da ćemo ispasti i da šta nam treba prva liga. Svake godine smo sve bolji i nadograđujemo se. Imamo 15-ak igračica koje mogu u svakom trenutku zaigrati i rotiramo ih po razini forme i razini umora – objašnjava nam Cikoja. Kaže da im nitko nije nametnuo treće mjesto, ali da će se, sportski rečeno, potući do zadnje kapi znoja da zadrže to mjesto.

-Želimo opet u Europu u Bjelovaru jer djevojke pa i naš grad to zaslužuju. Atmosfera u klubu je vrhunska. Predsjednik Mateković odrađuje lavovski dio posla. Mi treneri se međusobno nadopunjujemo i fantastično surađujemo. Vladimir Turković je preuzeo rad s golmanicama i napredak se odmah vidi. Treneri Mihovil Mateković, Dario Obran i Ivor Vidaković rukomet imaju u malom prstu. Juraj Segin fantastično vodi kondicijske treninge. Tu su i djevojke Ana Čagalj i Marija Borković koje polako ulaze u trenerske vode. Puno radimo i na marketingu tako da nam Luka Šiprak vodi internet stranicu koja je iznimno posjećena. Sve je posloženo i samo trebamo nastaviti tim tempom – ističe Cikoja koji je sada djevojkama dao tjedan dana pauze, a nakon toga već slijede zimske pripreme nakon kojih ih čeka još napornija polusezona kao i borba u kupu.

-Drago mi je da nas Grad Bjelovar s gradonačelnikom Hrebakom na čelu podržava i nadam se da će tako biti u budućnosti jer smo zaista na jedan poseban način promovirali naš rukomet i naš grad – zaključio je Cikoja