BJELOVAR – Ždrijeb osmine finala EHF European Cupa održan prošli tjedan u Beču spario je rukometašice Bjelovara sa slavnim grčkim PAOK-om. Prva utakmica bi se trebala odigrati 9. ili 10. siječnja u Solunu, a uzvrat tjedan dana kasnije u Bjelovaru. Drugi hrvatski predstavnik u istom natjecanju, zagrebačka Lokomotiva, će u istim terminima igrati protiv talijanskog Jomi Salernom.

-U globalu smo zadovoljni ždrijebom. I u pogledu kvalitete protivnika i u pogledu daljine putovanja smo mogli proći gore, ali i bolje. U ždrijebu je bilo španjolskih ekipa koje su na razini naše Podravka Vegete i protiv njih bi sa sportske strane bilo teško, a i putovanje bi bilo poprilično daleko. Zato smo zadovoljni s PAOK-om – kazao je Hrvoje Cikoja, trener Bjelovara, koji se detaljnije osvrnuo na PAOK, ekipu koja je u prethodnom kolu svladala ciparski Kavallieri RS2.

Četiri internacionalke

Podsjetimo, Bjelovar je plasman u osminu finala izborio bez ijedne odigrane utakmice. Trebale su rukometašice Bjelovara u trećem kolu igrati protiv Jagodine, no ekipa iz Srbije je zbog koronavirusa otkazala oba predviđena susreta.

-U ovom malo vremena smo uspjeli pogledati tek jednu utakmicu PAOK-a i to iz grčke lige. S obzirom da mi je kvaliteta ekipa u tamošnjoj ligi nepoznata teško mi je procijeniti kakva ekipa nas očekuje u osmini finala. Ono što sam mogao vidjeti je da imaju dvije igračice iz Srbije i dvije iz Makedonije i to su im nositeljice ekipe. U utakmici koju smo gledali posebno se istaknula vratarka iz Srbije, ali ni ostatak ekipe ni u kojem slučaju ne smijemo podcijeniti. PAOK možemo proći, no moramo biti oprezni i maksimalno koncentrirani. O konačnom pobjedniku odlučivat će više faktora, a ne samo kvaliteta – naglašava Cikoja i dodaje.

-Tek ćemo s Grkinjama stupiti u kontakt te ćemo vidjeti možemo li se dogovoriti da obje utakmice odigramo ili u Bjelovaru ili u Solunu. Bez obzira što će se igrati bez gledatelja i to će biti važan faktor za prolaz dalje. Mi smo zbog koronavirusa, a zanimljivo ne našom krivnjom, u dosadašnjem dijelu sezone odigrali samo četiri umjesto predviđenih devet utakmica. Nadamo se da ćemo do kraja godine odigrati barem još tri tako da uđemo u kakav takav natjecateljski ritam. Zimsku stanku ćemo skratiti maksimalno, jer nas već drugi vikend u siječnju očekuje gostovanje u Grčkoj – rekao je Cikoja napomenuvši da se samo nada da će njegove igračice ostati zdrave, jer u ovom trenutku to je najvažnije.

Treća europska sezona

-Ovogodišnji nastup u EHF European cupu je treći izlazak u Europu rukometašica Bjelovara. Povijesni prvi europski nastup Bjelovarčanke su imale u studenom 2018. godine kada su u trećem kolu Challange cupa u dvije domaće utakmice ispale od švedskog Kristianstada. Prošle godine su naše rukometašice u istom natjecanju napravile veliki iskorak. U trećem kolu su u dvije domaće utakmice bile bolje od portugalskog Alavarium Love Tilesa. Zatim su u osmini finala u Izraelu, također u dvije utakmice, svladale Maccabi Rishon Lezion, da bi u četvrtfinalu ispale od zagrebačke Lokomotive. U tekućoj sezoni EHF je kao krovna europska rukometna organizacija je ukinuo Challange cup umjesto kojega je osnovao novo natjecanje European cup.