Poništavanje natjecanja u Prvoj HRL za žene nije previše utjecalo na ambicije i rezultate Ženskog rukometnog kluba Bjelovar. Naime, Bjelovarčanke su prošle sezone bile treće u ligi i kao takve i sljedeće sezone idu u europskih Challange cup, a i u trenutku prekida natjecanja su bile trećeplasirane. I to sa šest bodova prednosti pred četvrtom Kokom iz Varaždina. Ono za što su oštećene je podatak da se treće mjesto iz poništene sezone, a za Bjelovar je to povijesno drugo zaredom, neće nigdje pisati i uskoro će se zaboraviti.

-Bez obzira na poništavanje sezone za mene su moje igračice treće. Točnije, prve među jednakima, jer Podravka Vegeta i Lokomotiva su ipak svijet za sebe. Dvije godine zaredom smo treći i to nije mala stvar. Sljedeće sezone ćemo treću godinu zaredom igrati Challenge cup. Ova pandemija nas je pogodila baš u vrijeme najvećih klupskih uspjeha. Osobno sam mišljenja da na pandemiju trebamo gledati kao na priliku, a ne kao na problem. Trebamo ovo vrijeme iskoristiti najbolje što možemo da se kvalitetno posložimo za budućnost te da pokušamo biti još bolji od trećeg mjesta, ali i da napravimo dodatni iskorak u Europi – kazao je Hrvoje Cikoja, trener rukometašica Bjelovara, koji se detaljnije osvrnuo na proteklu sezonu.

Povijesno četvrtfinale

Ono što bi istaknuo je da smo u ligi pobijedili sve utakmice koje smo planirali pobijediti. Izgubili smo samo tri utakmice i to protiv Podravka Vegete i Lokomotive te na gostovanju kod Sinja koji je iskoristio naš umor nakon euro utakmica. Da nije došlo do poništavanja natjecanja siguran sam da bi zadržali treću poziciju. Teško je vjerovati da bi Koka u posljednjih sedam kola nadoknadila šest bodova zaostatka. Također, u Challenge cupu smo uspješno prošlo Portugalke i Izraelke, no u četvrtfinalu je zagrebačka Lokomotiva u dvije utakmice ipak bila prejaka. To je, uz Podravka Vegetu, jedina hrvatska ekipa koju nikad nismo uspjeli pobijediti. U svakoj utakmici protiv njih veći dio igramo u egalu, ali prevaga je u iskustvu i širini njihova rostera – napominje trener koji bi s Bjelovarom sljedeće sezone trebao ući u šestu prvoligašku sezonu.

-I zbog koronakrize i zbog činjenice da veliki broj igračica završava srednju školu te upisuje fakultete, Bjelovar bi tijekom ljeta mogao doživjeti velike promjene u igračkom kadru. Slavica Schuster je već zimus sreću potražila u Mađarskoj, upitan je ostanak Marije Borković, ali i Josipe Mamić. Lucija Ivanda, Karmela Pokopac, Ema Guskić i Barbara Gillinger upisuju fakultete. Ukoliko se odluče na školovanje u drugim gradovima pitanje je hoće li uopće ostati u Bjelovaru, a ukoliko i ostanu u kojoj mjeri će moći trenirati. Isto tako, puno je nepoznanica s ozlijeđenim igračicama poput Ivane Dragišić i Nikoline Tvorić, a nova na spisku je i Kristina Smiljčić koja će sigurno pauzirati do kraja tekuće godine.

Potencijalna pojačanja

Svega navedenog smo svjesni i zato u trenutnim uvjetima radimo sve što je u našoj moći da zadržimo kadar na okupu. Vjerujem da će većina cura ostati, iako nije isključeno da će neke otići. Isto tako aktivno tražimo i potencijalna pojačanja, no u ovom trenutku je još puno nepoznanica oko klupskih financija tako da ne možemo konkretnije vući nikakve poteze. Ono što mogu reći je da ćemo kroz idućih nekoliko dana sjesti sa svim curama te vidjeti njihova razmišljanja i planove. Nas sljedeće sezone ponovno očekuje nastup u Challenge cupu u kojem želimo biti konkurentni i iz tog razloga moramo zadržati barem približnu razinu kvalitete koju trenutno posjedujemo – naglašava Cikoja koji se također osvrnuo na problem potencijalne gotovo petomjesečne stanke bez zajedničkih treninga.

Kroz medije vidim da pojedini nogometni prvoligaši polako kreću s treninzima u grupama, no oni rade na otvorenom i po tome se značajno razlikuju od nas. Osobno bi volio da i mi odradimo barem jedan ciklus treninga od nekoliko tjedana tako da nemamo predugu stanku između natjecanja. Sad je veliko pitanje hoće li nam i kada biti dostupna dvorana koja je vezana za održavanje nastave u školama. Ukoliko se nastavit školska godina onda vjerujem da ćemo i mi krenuti s treninzima možda već u svibnju – zaključuje Cikoja.