Tvrtka Pevec, ovoga puta kao dioničko društvo, ponovno je dobila Zlatnu kunu za uspješno poslovanje u kategoriji najvećih poduzeća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, odlučila je stručna komisija Hrvatske gospodarske komisije nakon pomnog pročešljavanja poslovnih pokazatelja. Proglašenje laureata upriličeno je ovog utorka u sjedištu bjelovarske Komore HGK. Zlatnom kunom Pevec je na simboličan način zatvorio krug od propasti do uspješnog povratka pod direktorskom palicom Darka Šketa, bivšeg stečajnog upravitelja. Valja spomenuti i kako je upravo zahvaljujući Pevecu prekinuta višegodišnja neugodna tradicija da u kategoriji velikih poduzeća u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji naprosto nije bilo dovoljno uspješnih poduzeća, pa se Zlatna kuna nije ni dodjeljivala.
110 godina Koestlina
U kategoriji srednjih poduzeća nemaju taj problem, a Zlatnu kunu dobio je Kronospan CRO, bivša Iverica. Lani su ostvarili 212 milijuna kuna ukupnih prihoda i 8,7 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja, a izvoz im je iznosio visokih 129 milijuna kuna. U kategoriji malih poduzeća bila je prilična gužva pa su Zlatnu kunu “podijelili” čazmanski Oniks i bjelovarski Crotal. Dodijeljene su i dvije Zlatne kune “izvan konkurencije”, i to garešničkoj Veterinarskoj stanici za 60 godina rada, te bjelovarskom Koestlinu za 110 godina rada.
– Prema aktualnim podacima, 2013. godina bila je godina kada je naše gospodarstvo dotaknulo dno. Počevši od lani, županijske tvrtke bilježe povećanje prihoda, dobiti, investicija, ali i broja zaposlenih što posebno veseli – komentirao je Zlatko Kufner, predsjednik ŽK Bjelovar, čestitavši dobitnicima priznanja. (ik)
Foto: ustupila Branka Sobodić, bjelovar.info