Imanje obitelji Vlajinić u gotovo napuštenom selu Ribnjačka češka novinarka opisala je kao raj na Zemlji, a turističkim potencijalima bjelovarsko-bilogorske županije posvetila gotovo polovicu članka o hrvatskom turizmu. Talijanske novinare oduševila je pak kuharica Ivkica i njezini digani kolači s makom koje spravlja u restoranu Coner u Jabučeti. Usto, Talijani su otkrili i slatkovodnu ribu po kojoj je Bjelovarsko-bilogorska županija najbogatija u Hrvatskoj. Neki su to od dojmova specijaliziranih turističkih novinara iz Italije, Češke, Slovenije i Njemačke koji su nedavno u sklopu studijskog posjeta uživali u turističkoj ponudi ovog kraja, a svoja više nego pozitivna iskustva podijelili s tamošnjom publikom.

U sjeni stoljetne kruške

– U sklopu programa Hrvatska 365 koji provodi i financira Hrvatska turistička zajednica, a namijenjen je produženju pred i post turističke sezone, ugostili smo ugledne novinare koji su obišli županiju i, bez obzira što imaju veliko iskustvo u turizmu i mnogo toga su do sada vidjeli, ostali su oduševljeni našom ponudom – ističe Jasna Vaniček Fila, direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Svoj boravak i dojmove novinari su prepričali na stranicama specijaliziranih časopisa. U češkim Cykloturistika, autorica projekta “Upoznaj svjetsku baštinu” Milena Blažková pod naslovom “Za unikatima središnje Hrvatske” cijeli pasus pod nazivom Raj na zemlji posvetila je OPG Vlajinić, odnosno izletištu “Na malenom brijegu”. Ističe kako je riječ o bilogorskoj vinskoj stazi na kojoj su smještene vinarije i seoski turizmi s bogatom gastronomijom, a među ostalim, napisala je: “U predivnom krajoliku Bjelovarsko-bilogorske županije gospodari Na malenom brijegu na sedam hektara obitelj Vlajinić. Obiteljsko turističko imanje skriva se usred vinograda, u sjeni stoljetnog stabla kruške, a samo mrvicu dalje smještene su konjske staje, statue koje oživljavaju pradavne priče o bilogorskim mitološkim bićima…Nas su dočekali s izvrsnom rakijom od oraha, sirevima, šunkom i čarobnim marmeladama. ”

Oaza mira i blagostanja

Cijela reportaža u talijanskom časopisu u rubrici “Viaggi nel mondo” (Putovanja svijetom) posvećena je pak nezaobilaznim Daruvarskim toplicama. Pod naslovom “Daruvar – oaza zdravlja i blagostanja u Hrvatskoj” (Daruvar Un´oasi di benessere in Croazia), ističu rimsku, pa zatim autrougarsku bogatu povijest toplica, s brojnim kupališnim zgradama i ljekovitim izvorima, te da je to danas mjesto idealno za turiste s višestrukim očekivanjima: jer nudi i odmor i sport i odličnu gastronomiju. Za hedonističko uživanje posebno ističu i vinske podrume u dvorcu Grofa Jankovića te daruvarsku vinsku cestu. Tu je i tekst u specijaliziranom talijanskom časopisu za putovanja i gastronomiju o ribnjacima u Končanici te o gastronomskim delicijama od tamošnje ribe.

Tradicija piva od 1840. godine

U češkom specijaliziranom turističkom časopisu TTG namijenjenom širem spektru čitateljstva objavljen je članak s češke prezentacije cijele Središnje Hrvatske u Pragu, gdje Bjelovarsko-bilogorsku županiju ističu kao županiju skrivenih draži, izvrsnu za izlete u pred i posezoni te Daruvarske toplice i manifestacije češke manjine. U talijanskom časopisu “Dolce e salato” koji će upravo izaći, županijski turistički potencijali predstavljeni su na pet stranica, a spominju se toplice, zdravlje, wellnes, gastronomija, tradicija piva od 1840. godine, vinske ceste. Poseban dio članka posvećen je Vinariji Coner s odličnom kuhinjom.

– Za digane kolače s makom napisali su da nešto tako savršeno nikada nisu probali u Italiji – govori Vaniček Fila. U slovenskom Delu, novinarka Katja Željan pisala je o Daruvaru, gradu ždralova (po mađarskom podrijetlu naziva grada Daru-var što znači Ždralov grad), Daruvarskim toplicama čiji su “zdravstveni učinci termalne vode poznati još od antike, a danas ovamo na rehabilitaciju dolaze najpoznatiji hrvatski sportski prvaci.” Nakon što je BBŽ tijekom gotovo čitave prve polovice godine uspjela zadržati vodeće mjesto po porastu broja turističkih dolazaka i noćenja, zahvaljujući medijskoj ofenzivi na stranom tržištu uz pomoć HTZ-a tempiranoj upravo pred početak sezone godišnjih odmora, za očekivati je nastavak pozitivnih trendova.