Piše: Vedran Cindrić

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak na svojem facebook profilu jučer je podijelio fotografiju portala Bjelovar.live na kojem malo više osoba stoji u redu ispred Erste banke što je prokomentirao riječima ‘Nekada mi se čini da je uzaludno stalno pričati o digitalizaciji društva jer građani još nisu niti naučili dizati novce s bankomata.’

Ovakvu izjavu mnogi građani su ogorčeno primili te su je shvatili kao podcijenjivanje ili vrijeđanje, a mnogi su i rekli da gradonačelnik očito ne zna da postoje osobe koje u ovoj teškoj situaciji imaju blokiran račun i kao takvi ne mogu koristiti bankomat.

-Ovako osuđivati narod, a da pojma nema koja je ljudima možda situacija, to mu je odmah za jednu ”šamarčinu”. Šta nije rekao da banke trebaju duže raditi da budu manje gužve…toga se nije sjetio? Nego proziva blokirane ljude koji ne mogu po novce za hranu na bankomat. Nisko od njega!

-Dragi Dario, dio njih ima zaštičene račune i mora u banku. On sretnici koji su mogli zadržati dostavu poštom ne moraju. Još uvijek preko 300 000 ima blokiranih – samo su neki od komentara na službenoj facebook stranici gradonačelnika.

O ovoj izjavi gradonačelnika oglasio se i županijski SDP koji je istaknuo da je nevjerojatno da takva izjava dolazi od čovjeka koji bi po svojoj funkciji treba voditi računa o svim građanima svoga grada. Dopis SDP-a prenosimo u cjelosti.

-Jučer se u dijelu javnosti , a potaknuto objavom fotografije građana kako stoje ispred poslovnice Erste banke u Bjelovaru,  razvila rasprava. Nije problem u objavi fotografije već je problem kada se komentiranju pridruži i gradonačelnik Dario Hrebak na svom profilu gdje gotovo da podcjenjuje građane navodeći kako „ je uzaludno stalno pričati o digitalizaciji društva jer građani još nisu naučili niti dizati novce s bankomata.”

Naravno tu se odmah javlju i  vjerni  zagovaratelji svega što gradonačelnik kaže ,a čiji bi se komentari kao što je Alen Kiđemet ”Naučiti će..silom prilika i neprilika. Ili Mario Holiček ”Ako potraje ovakvo stanje još koji mjesec budu…..” mogu shvatiti i kao zastrašivanje. Pitamo se zna li gradonačelnik da u ovom gradu, kao i u cijeloj zemlji, postoje građani koji zbog ovrha ne mogu novce podići nigdje nego u banci na šalteru, da  neki građani jedino račune mogu platiti u banci upravo zbog tih istih ovrha ili nemogućnosti korištenja internet bankarstva, da stariji građani doista ne znaju koristiti bankomate što zbog lošeg vida, što doista zbog iracionalnog straha od bankomata, ali je tako… Smatra li gradonačelnik da takvi ljudi ne trebaju niti podići svoje plaće i mirovine s kojima ionako jedva preživljavaju. Očito ako niste informatički pismeni i ne koristite internet bankarstvo ili bankomate ne trebate niti plaćati račune i kupovati hranu prema stavovima Daria Hrebaka i HSLS-ove svite. Zna li gradonačelnik da su u proteklih nekoliko dana ovakvi redovi bili pred gotovo svim bankama u zemlji, da je Erste banka otvorila dodatnih 12 poslovnica upravo zbog tih naših građana kako bi mogli do svoji novaca. Nevjerojatno je da to dolazi od čovjeka koji bi po svojoj funkciji trebao voditi računa o svih građanima svoga grada, a ne ih prozivati kako ništa nisu naučili iz njegovog stalnog pričanja – stoji u dopisu županijskog SDP-a