Piše: Vedran Cindrić

Saborski zastupnik i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak nalazi se u Hrvatskom saboru dok su sve druge osobe (njih 40-ak) koje su prisustvovale na posljednjem Gradskom vijeću u samoizolaciji jer je na istoj nazočila i osoba koja je oboljela od COVID-a 19.

Hrebaku je to već drugi odlazak u Zagreb u svega dva dana, unatoč tome što mu je još u utorak određena samoizolacija, no svoj postupak brani tako što kaže da se testirao na COVID – 19 te da mu je nalaz negativan.

Po toj tvrdnji, ako je nalaz negativan, očigledno se ne mora biti u samoizolaciji pa smo slijedom toga i mi pokušali napraviti test o svome trošku s nadom da ako test bude negativan možemo, kao gradonačelnik Hrebak, izaći iz svoga dvorišta.  

Obratili smo se epidemiologinji dr. Grgić koja je jučer odredila samoizolaciju svima koji su bili na Gradskom vijeću pa tako i potpisniku ovih redaka, te joj rekli da želimo o svome trošku napraviti test na COVID i upitali ju možemo li izaći iz izolacije ako test bude negativan?

-A gledajte, mi smo svima s Gradskog vijeća propisali samoizolaciju. A sad, testiranje košta 700 kuna. Možete se javiti u Zavod za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ i ako je nalaz negativan slobodni ste 36 do 48 sati. Nakon toga se ponovno morate testirati i opet platiti novi test i ako je negativan onda ste opet slobodni 36 do 48 sati i tako sve dok traje izolacija – rekla nam je dr. Grgić

No, zanimljivo, jučer pak nam je bila potvrđena drugačija informacija to jest da se unatoč testiranju i negativnom nalazu svejedno ne smije izlaziti iz izolacije.

Štoviše, na konferenciji koja je održana jutros epidemiologinja Grgić je izričito rekla, što smo već i naveli, da je svima s Gradskog vijeća propisala samoizolaciju i da je ovo s gradonačelnikom, koliko ona zna, prvi slučaj u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji da je netko išao na taj način izbjeći istu.

Također, ostaje upitno i kako osoba kojoj je propisana izolacija može otići u Zagreb na testiranje (nije li to onda kršenje izolacije?) a postoji i mogućnost da policija pokuca na vrata osobi koja je u samoizolaciji te ako ju ne pronađe na adresi inspektorat propiše visoku novčanu kaznu.

Inače, gradonačelnik Hrebak se na svojem facebook profilu pohvalio kako mu je Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osobno propisao da može biti ‘slobodan’ nakon testiranja. Pokušali smo doći do gospodina Capaka da nam i on pojasni ovu situaciju, ali mi nismo mogli doći do njega.