Kako je lani i najavljeno, bjelovarsko odmaralište u Novom Vinodolskom ove je sezone otvorilo vrata pod imenom Hostel Bjelovar. U razgovoru s nadležnima provjeravamo znači li to da će se ono, sa svojom atraktivnom lokacijom i smještajnim kapacitetom od 92 ležaja, okrenuti i turističkom tržištu. Kako doznajemo, za ovakvu proširenu djelatnost trebalo je prebaciti upravljačka prava s Grada Bjelovara na Gradsko poduzeće za upravljanje športskim objektima d.o.o. koje ima potrebnu registraciju za usluge smještaja i prehrane.

Sve je isto kao lani

Na tragu najava o poslovnom zaokretu koji obećava i više novca za nova ulaganja u ovaj objekt, a možda i za povišicu subvencioniranja troškova ljetovanja bjelovarskih mališana, kod mjerodavnih smo se raspitali o pripremama za novu turističku sezonu te kakvo je zanimanje gostiju za smještaj u hostelu. Međutim, od direktora Gradskog poduzeća Marka Mihalinca, pristigao je odgovor kako će i ove sezone, na zadovoljstvo redovnih korisnika, sve ostati po starome.

-U biti nema nekih većih promjena vezanih za boravak gostiju. I dalje se ide prema ritmu i planu od prijašnjih godina. Dakle, sve po starome, podređeno građanima grada Bjelovara, prilagođeno njihovim navikama i potrebama – ustvrdio je Mihalinec.
Na pitanje koji su konkretni razlozi da se na pragu turističke sezone zastalo na pola puta te je li se uopće nešto planiralo, direktor navodi kako se nova registracija u hostel morala napraviti uvođenjem sustava „e-visitor“ od strane Hrvatske turističke zajednice jer Grad, koji je i dalje ostao vlasnikom objekta, njime nije mogao upravljati, s obziorm da nije registriran za djelatnost turizma i ugostiteljstva.

-Zato su upravljačka prava i prebačena na Gradsko poduzeće. Za sada je sve podređeno istim skupinama gostiju, cijenom i uslugom. Veće promjene u organizacijskom smislu i otvaranja vanjskim gostima za sada neće biti. Podizanje cijene smještaja bi bilo izvedivo, ali za mnoge naše građane to bi bilo neprihvatljivo. I dalje je sve podređeno našim poznatim korisnicima, njihovoj intimi i maksimalnom trudu da se osjećaju čim ugodnije u „svom“ objektu, što oni jako cijene – napominje Mihalinec.

 Ustaljena ljetna shema

Dodatno pojašnjenje čuli smo od voditelja odmarališta Zvonimira Vujića koji napominje kako je preregistracija u hostel zapravo bio zakonski uvjet, po kojemu su i dječja odmarališta morala imati „papir“ za djelatnost turizma i ugostiteljstva. Stoga se, dodaje, barem za sada, radi o isključivo administrativnoj promjeni te će odmaralište i dalje ostati u službi bjelovarskih mališana i građana.
Kako sve ostaje po starome, prvi gosti ući će u odmaralište 4. lipnja, a 26 skupina vrtićaraca, školaraca te članova sportskih i drugih udruga s područja grada izmjenjivat će se do 13. rujna, kada će ovaj vrijedni objekt zatvoriti svoja vrata