Piše: Vedran Cindrić

Gradonačelnik Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak prekršio je mjeru samoizolacije koju mu je još u utorak pripisala mjerodavna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te se u srijedu i četvrtak pojavio u Hrvatskom saboru na izglasavanju povjerenja novoj hrvatskoj Vladi što se u srijedu i četvrtak jasno moglo vidjeti u direktnom prijenosu na nacionalnoj televiziji.

Kršenje mjere samoizolacije obrazložio je da se u utorak navečer testirao na COVID – 19 te da mu je nalaz bio negativan, unatoč tome što je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla da je to i dalje kršenje mjera samoizolacije. Štoviše, Hrvatska udruga bolničkih liječnika jasno je rekla da je Hrebak svojim dolaskom u Sabor doveo u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite. Tu valja podsjetiti da su svi drugi sudionici Gradskog vijeća u samoizolaciji i ne smiju otići u Zagreb na testiranje kao što je to napravio saborski zastupnik Hrebak i mnoge od njih je već policija provjeravala da li vrše samoizolaciju na navedenoj adresi.

Upitali smo PU bjelovarsko – bilogorsku kako vrše provjere samoizolacije i kakve su mjere uslijed nepoštivanja istog.

– Policijski službenici vrše terenske provjere kako bi utvrdili da li određena osoba poštiva  izrečenu mjeru samoizolacije. Ukoliko utvrde da određena osoba ne poštiva  izrečenu mjeru samoizolacije , o utvrđenom izvješćuju nadležnu sanitarnu inspekciju Državnog inspektorata radi poduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti u skladu s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti – rekli su nam iz PU bjelovarsko – bilogorske i dodatno pojasnili

-Dakle, policijski službenici provjeravaju samo da li je osoba na adresi na kojoj vrši samoizolaciju. Tko je kada bio na televiziji mi ne provjeravamo. Kod gospodina Hrebaka još nismo bili u provjeri što ne znači da nećemo kao i kod drugih osoba koje su u izolaciji – rekli su nam iz policije.

Inače, vjerojatno se mnogi sjećaju nevjerojatne kazne hrvatskog seljaka kraj Varaždina  koja je šokirala hrvatsku javnost i koji je za vrijeme samoizolacije kažnjen s čak osam tisuća kuna jer je sam u svome traktoru i na svome polju kraj kuće bacao gnojivo. Budući da je Hrebak u Saboru proveo dva dana s više od stotinu ljudi ostaje da vidimo da li će Državni inspektorat provesti ikakve mjere ili u Hrvatskoj saborski zastupnici kada izglasavaju povjerenje vladi imaju veće prava od recimo, navedenog seljaka kraj Varaždina.

Odgovor Državnog inspektorata ćemo objaviti kada i ako nam stigne.

Foto – totalinfo. hr