Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održat će se 8. studenog, a političarima je da, u najkraćoj izbornoj kampanji otkako je hrvatske neovisnosti, uvjere birače zašto odabrati upravo njihovu stranku, odnosno baš njih kada su u pitanju oni rijetki nezavisni kandidati. Dosadašnje ankete pokazuju kako će 60-tak posto birača odabrati jednu od dvije velike koalicije – lijevu koju predvodi SDP, ili desnu koaliciju koju predvodi HDZ. Broj birača koji se odlučuje za lijevi ili desni blok iz godine u godinu sve je manji, tako da sve veći broj biračkih glasova odlazi alternativnim listama. Naša izborna jedinica po tom pitanju nije izuzetak, ankete potvrđuju da će od 35-40 posto glasova završit izvan ta dva velika bloka. S obzirom da ankete predviđaju da će samo četiri, od 12 listi koliko bi ih se trebalo pojaviti u II. Izbornoj jedinici izboriti prolazak u Hrvatski sabor, jasno je da „alternativnim“ biračima prijeti svojevrsni autogol – opasnost da glasuju upravo za one za koje bi htjeli da pod svaku cijenu izgube izbore. Naime, svi glasovi za one liste koje neće prijeći izborni prag, proporcionalno se pribrajaju listama koje su osvojile najveći broj glasova. Hipotetski, može se dogoditi da netko tko je iz inata prema aktualnoj Vladi glasovao za Živi zid, svoj glas ustvari pokloni upravo SDP-ovoj ili HDZ-ovoj koaliciji. Predviđa se da će u u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na parlamentarne izbore izići 60-tak tisuća birača, ispada da će 24 tisuće glasova pripasti “alternativcima”.
Sve glasnije se šuška da će na parlamentarne izbore izaći i aktualni župan Damir Bajs. Iskusan političar s ministarskim iskustvom, dobar poznavatelj lokalnih prilika, mogao bi biti i najveće iznenađenje ovih izbora sa sasvim realnim mogućnostima osvajanja bar jednog mandata.
BJN: Izlazite li na parlamentarne izbore?
– Odluku ću vrlo brzo objaviti javnosti, a ako ću ući u izbore, onda će to biti isključivo samostalno i sa nezavisnom listom. Moje iskustvo govori da “utapljanje” u koaliciju sa sedam ili više stranaka našem kraju neće donijeti ništa.
BJN: U političkim krugovima se šuška o prilično izdašnoj ponudi jedne od dviju velikih stranaka koju ste odbili?
– Točno je da mi je iz jedne velike stranke nuđeno mjesto koje garantira mjesto u Saboru, no meni saborska fotelja sama po sebi ne znači ništa. Bio sam u Saboru, bio sam u Vladi, a sada bi me saborski mandat zanimao isključivo kao poluga za razvoj ovoga kraja. Upravo iz toga razloga bitno je to što nemam uteg stranke, jer članovi stranke moraju prvenstveno voditi interesa o stranci, a tek onda o biračima. S druge strane, tko god dobio vlast, imat će “tanku” većinu, a to znači da će zastupnici izvan velikih blokova moći uvjetovati svoj glas realizacijom određenih projekata.
BJN: U II. Izbornoj jedinici su ORaH, Milan Bandić, Živi zid, MOST… Što oni mogu ponudi Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u konačnici koje projekte izboriti za naš kraj?
– Mislim da tu ne bismo imali previše sreće. ORaH je gotovo najavio postizbornu koaliciju s SDP-om, Milanu Bandiću prioritet je Zagreb, a u Bjelovar dolazi samo kada mu to treba zbog glasova. Živi zid ima neku svoju priču koja je potpuno nevezana uz našu županiju, jednako kao i MOST koji će se zalagati za Metković, a ne za Bjelovar.
BJN: Dakle, oni koji neće glasovati za SDP ili HDZ, bolje da ostanu doma?
Nisam to rekao, dapače. Svaki građanin treba izići na izbore, ali treba i voditi računa da njegov glas ne propadne, odnosno da ne pripadne onima za koje ne želi glasovati. Onaj tko neće glasovati za jednu od dvije najveće stranke, trebao bi glasovati za osobu s imenom i prezimenom, koju poznaje i za koga je sigurna da može nešto dobro učiniti za ovaj kraj.
BJN: Je li to ipak najava vaše kandidature?
– Vrlo brzo, u zakonskom roku ćete sve saznati!