Tvornica čipsa u Hercegovcu koja zapošljava 80-ak radnika i surađuje s mnogobrojnim kooperantima na lokalnom i širem području nedavno je promijenila vlasnika. Iz okrilja zagrebačkog Francka hercegovačka čipsara sada je u vlasništvu tvrtke Adria snack company, zajedničke tvrtke spomenutog Francka i novopečenog strateškog partnera, austrijskog Intersnacka. I dok iz Francka javnosti poručuju kako će novi partneri omogućiti daljnji iskorak u poslovanju tzv. snack segmenta te da radnici i kooperanti ne moraju brinuti, postoje i oni u poslovnim krugovima koji su uvjereni u suprotno.
– Intersnack je ne tako davno preuzeo sličnu tvornicu u Mađarskoj, pa ju je zatvorio jer mu je bila konkurencija, bojim se da će u Hercegovcu uslijediti jednak scenarij – govori naš sugovornik iz poslovnih krugova vrlo bliskih upravi Francka. Kaže kako je hrvatski tim, kada se pregovaralo o strateškom partnerstvu, zatražio da se u ugovor stavi zaštitna klauzula po kojoj će radnicima u slučaju da Austrijanci zatvore čipsaru, svakom radniku isplatiti pola milijuna kuna otpremnine, neovisno o tome je li riječ o direktoru ili čistačici. Nešto slično uspjeli su ispregovarati u rovinjskom Adrisu kada su prodavali duhanski biznis BAT-u.
Radnička prava i obveze ostali isti?
Nadalje, naš sugovornik govori i kako je Franck donio stratešku odluku da se dugoročno opredijeli na ostale segmente svoga poslovanja – kavu i čaj, a da snack u potpunosti prepusti Intersnacku. Tu informaciju u Francku također demantiraju. Glasnogovornica Francka Ivana Tavra govori da organizacijske promjene koje su proveli, kao i produbljivanje partnerskog odnosa s Intersnackom, potvrđuju postojanje još ambicioznijih planova Francka u snack programu. Iz Francka također odgovaraju da su radnička prava i obveze i nakon “preseljenja” u novu tvrtku, ostali isti te da su radnici nove ugovore spremno prihvatili. S obzirom da su informacije koje smo dobili iz poslovnih krugova potpuno oprečne onim službenima, za očekivati je da se vrlo brzo pokaže smjer u kojemu će novi vlasnici usmjeriti tvornicu čipsa u Hercegovcu, a samim tim i sudbinu radnika, kooperanata pa i Općine koja dobar dio svojih izvornih prihoda temelji na tvornici koja je nekada bila u isključivom vlasništvu Francka.