Najkasnije do kraja ovog mjeseca bankari bi trebali dati “zeleno svjetlo” na plan restrukturiranja Hidroregulacije, bjelovarskog dioničkog društva u većinskom vlasništvu radnika i Bjelovarsko-bilogorske županije. Erozija poslovanja, tvrdi Zlatko Barila, predsjednik Nadzornog odbora posrnulog bjelovarskog građevinca, zaustavljena je, a poslovanje je, otkako je kormilo tvrtke preuzeo Vlado Njegovac, bivši krizni menadžer Elektrometala i financijaš po struci, pozitivno.
Podsjetimo, Nadzorni odbor sredinom prošle godine smijenio je dugogodišnjeg bivšeg direktora Željka Patekara zbog velike razlike između poslovanja u stvarnosti i onog na papiru.
Na papiru jedno, u stvarnosti drugo
Naime, Hidroregulacija čitavo vrijeme poslovala je pozitivno, no radnicima su tada bile kasnile plaće, a i sâma Hidroregulacija kasnila je u izvršenju svojih obveza. Njegovac je izabran na javnom natječaju, a prvi velik korak u spašavanju Hidroregulacije svakako je izbjegnuta predstečajna nagodba koja predstavlja vrlo sklizak teren zbog ćudljivosti državnih vjerovnika, ali i hrvatskog pravosuđa. Mjere poslovnog i financijskog restrukturiranja koje Hidroregulacija provodi, odnosno počet će provoditi nakon što im bankari daju i formalnu podršku, sastoje se od najma prostora u centru grada za potrebe Ministarstva pravosuđena, umirovljenjem dijela radne snage kao i racionalnom korištenju imovine te maksimalnoj ozbiljnosti u pristupu poslu, govori Barila. Plaće se redovito isplaćuju, nastavlja predsjednik NO-a, uz napomenu da postoje određeni naslijeđeni materijalni troškovi od prethodne Uprave.