U Aleksandrovcu na zemljoradničkoj zajednici Livač, u Multimedijalnom centru, 14. svibnja 2019. održana je završna konferencija projekta „Heritage route- from Trappists to Border guards“ financiranog iz programa INTERREG IPA CBC Croatia- Bosnia and Herzegovina- Montenegro.
Više od 50 uzvanika na konferenciji, zajedno sa gradonačelnikom Grada Lipika Vinka Kasanu i gradonačelnika Grada Garešnice Josipa Bilandžiju kao i predstavnike Upravljačkoga tijela programa i Zajedničkoga tajništva, srdačno je pozdravio i zažalio dobrodošlicu domaćin konferencije mons. Miljenko Aničić.
Prisutni su bili upoznati sa provedbenim aktivnostima i rezultatima ostvarenih tijekom dvije godine provedbe projekta. U uvodnim govorima istaknula se važnost fondova Europske unije koji pružaju mogućnost obnove i napredovanja, kao i povezivanja prekograničnih područja.
Ulogu vodećeg partnera u provedbi projekta imao je Grad Lipik, a provodio ga je u partnerstvu sa Gradom Garešnicom i Caritasom Banja Luka. Opći cilj projekta je doprijeti održivom razvoju turizma kao i povećanju turističke ponude kroz stvaranje 116 km zajedničkog turističkog puta od Banja Luke, preko Lipika do Garešnice s posebnim naglaskom na očuvanje i razvoj kulturnih i vjerskih atrakcija navedenih područja.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 706.517,08 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 600.539,11 eura (85% vrijednosti projekta) financira Europska unija iz programa Prekogranične suradnje.
Najvažniji rezultati projekta „Heritage route“ za Grad Lipik je razvoj projektno tehničke dokumentacije jezera Raminac kao i obnova tornja crkve sv. Franje Asiškoga gdje je prikazana povijest Lipika.
Za Grad Garešnicu veliku važnost ima Etnografska zbirka koja se kroz projekt uspjela sakupiti, obnoviti i katalogizirati, kao i uređenje dječjeg parka Apollo u centru Garešnice koje svojim izgledom, odnosno spravama i kućicama za igru u obliku raketa podsjeća mlade generacije na poznatog Garešnićana, nekadašnjeg člana misije Apollo, Mikea Vucelića.. Na igralištu su postavljena informativno-edukativne ploče koje prate svemirski program i misiju Apollo. Kroz projekt se ostvarilo uređenje omiljenih izletišta sa urbanom opremom, klupama, sjenicom, roštiljem i koševima sve kako bi ljubiteljima prirode bio ugodan boravak. Također se među poznatim izletištima nalazi vidikovac Čukovac, na najvišoj garešničkoj točki u Dišniku. Kroz ovaj projekt je nabavljen između ostalog i Izvedbeni projekt za budući Centar za Posjetitelje, uređen plovidbeni put Ilova-Nova Toplica za buduće turiste ,a kako bi u potpunosti mogli uživati nabavljen je solarni čamac, kao i tri drvena čamca, koji će služiti za prijevoz turista.