HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije protivi se novom zaduženju za dovršetak izgradnje nove zgrade bjelovarske bolnice koja je upravo u tijeku, priopćili su iz te stranke u četvrtak. U priopćenju pojašnjavaju da se Opća bolnica Bjelovar zadužuje za novih 107 milijuna kuna, odnosno ukupno za 230 milijuna kuna, i to na „e-mail sjednici Županijske skupštine”, bez mogućnosti za pitanja i raspravu vijećnika.

-S gnušanjem odbacujemo ovakve politikantske vratolomije i medijske spinove te iskazujemo svoju punu podršku izgradnji nove bolnice, ali bez novih zaduženja koja će nokautirati županijski zdravstveni sustav. Smatramo da postoje bolja rješenja za zatvaranje financijske konstrukcije za kojima župan ili ne zna ili ne želi posegnuti, jer se očito vodi logikom ‘najlakše se sada zadužiti, a za 15 godina tko živ tko mrtav’. Uvjereni smo da postoji mogućnost da se za taj projekt osigura pomoć države jer ako su pronađena sredstva za dovršetak brze ceste vjerujemo da država može pomoći i kod izgradnje bolnice. Potreban je samo veći angažman župana po tom pitanju, a naši saborski zastupnici u tome će svesrdno pomoći – poručuju iz HDZ-a.

Podsjetimo, na tiskovnoj konferenciji održanoj 11. prosinca župan Damir Bajs poručio je kako je Opća bolnica Bjelovar temeljem natječaja zaprimila obvezujuću zajedničku ponudu Privredne banke Zagreb, Erste i Zagrebačke banke za kredit od 107,5 milijuna kuna s rokom otplate od 15 godina uz fiksnu kamatu od dva posto, namijenjen zatvaranju kompletne financijske konstrukcije izgradnje nove zgrade bolnice.

Tom prigodom župan Bajs je istaknuo i kako su tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore u HDZ-u dali obećanje da će se financiranje bjelovarske bolnice izjednačiti s izgradnjom pulske bolnice koja se gradi uz 75-postotno financiranje od strane države.