Kojim potezima i konkretnim mjerama aktualna vlada planira potaknuti oporavak i jačanje poljoprivrede, u srijedu navečer u Grubišnom Polju poljoprivrednicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije tumačio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. Javnu tribinu pod nazivom “Nova poljoprivredna politika” u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizirali su Grad Grubišno Polje i HDZ-ov saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Na početku tribine sve okupljene pozdravio je i zahvalio na dolasku gradonačelnik Zlatko Mađeruh posebno zahvalivši saborskom zastupniku Totgergeliju od kojeg je i potekla ideja za organizaciju tribine. Obraćajući se okupljenima zastupnik Totgergeli podsjetio je da su se u sličnom sastavu i na istom mjestu okupili i prije godinu i pol dana i da se tada razgovaralo o problemima koji muče poljoprivrednike.

-Tada smo se okupili kako bi uz ostalo ukazali i na potrebu bržeg rješavanja problema korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta i kako vidimo vlada i resorno ministarstvo su reagirali i pripremili novi zakon koji će uskoro u saborsku proceduru. Slično se reagiralo i na ostale ukazane probleme – rekao je Totgergeli izražavajući zadovoljstvo potezima koje vuku vlada i resorno ministarstvo.

Posebno je pohvalio težnju ministarstva da mjere iz Programa ruralnog razvoja učini dostupnijim poljoprivrednicima te naglasio kako se osobno zalaže da županija, općine i gradovi iznađu sredstva i pomognu poljoprivrednicima tako da prijavljivanje na natječaje za za njih bude besplatno. Time bi se, kaže, većem broju poljoprivrednika omogućila dostupnost europskog novca. To bi im pomoglo da opstanu i ostanu na svojim gospodarstvima, a ne da sreću traže u iseljavanju.

Državni tajnik Majdak okupljene poljoprivrednike upoznao je s paketom reformskih zakona koji bi uskoro trebali biti usvojeni i koji bi, kako se očekuje, trebali stvoriti okvir za kvalitetno rješavanje nagomilanih problema. Riječ je o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Zakonu o OPG-u, Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj savjetodavnoj službi i Zakonu o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. U nastavku je predstavio i mogućnosti koje nude netom otvoreni novi natječaji iz Programa ruralnog razvoja, nakon čega se prešlo na postavljanje konkretnih pitanja za što su poljoprivrednici pokazali veliki interes. Iz toga se jasno vidjelo da je organizacija tribine bio pun pogodak, a što su sami sudionici i potvrdili. Tribini u Grubišnom Polju uz ostale nazočio je i državni tajnik Ministarstva ruralnog razvoja i fondova EU-a Velimir Žunac.