Iako su vijećnici HDZ-a najavili da će bojkotirati današnju sjednicu Županijske skupštine, to se nije dogodilo. Obećanje je, formalno-pravno gledajući, ispunio samo jedan HDZ-ov vijećnik koji se nije pojavio na sjednici, a njegovi stranački kolege uredno su se prijavili za početak sjednice te uredno glasali za prve tri točke dnevnog reda, dovoljno da im pripadnu naknade za dolazak na skupštinu.

Anketni upitnik

– Klub vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije danas je, kako bi izrazio svoje neslaganje s načinom održavanja sjednice putem e-maila, istu napustio. Naime sjednica Županijske skupštine svedena je na obični „anketni upitnik“ poslan vijećnicima na kojem mogu samo zaokružiti ZA, PROTIV ili SUZDRŽAN, bez mogućnosti bilo kakve rasprave koja bi mogla iznjedriti neke nove zaključke i odluke u interesu građana naše županije. Zato smo takav „anketni listić“ odlučili napustiti i ne sudjelovati u ovakvoj lakrdiji od sjednice – priopćio je Klub vijećnika HDZ-a danas prijepodne.

Da su članovi HDZ-a doista nazočili sjednici vidljivo je i iz službenog priopćenja Bjelovarsko-bilogorske županije u kojemu stoji da je na sjednici sudjelovalo devet vijećnika HDZ-na prve dvije točke dnevnog reda kao i jedna vijećnica HSLS-a. Drugi vijećnik HSLS-a sudjelovao je na cijeloj sjednici Županijske skupštine. Četiri vijećnika HSS-a kao i jedan vijećnik HSLS-a i jedan vijećnik HDZ-a uopće nisu sudjelovali na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Prihvaćene sve točke

Svih 18 točaka dnevnog reda prihvaćeno je, a vrijedi spomenuti i da su u pitanju bile i odluke važne za velike projekte poput dogradnje Medicinske škole Bjelovar u sklopu projekta regionalnog Centra kompetentnosti u zdravstvu te energetske obnove zgrade Područne škole Mikoluš, Osnovne škole i školsko-sportske dvorane Rovišće te područnih škola u Šandrovcu i Lasovcu. Ravnateljici Medicinske škole Bjelovar na istoj sjednici dano je ovlaštenje za potpisivanje ugovora u projektu uspostave regionalnog Centra kompetentnosti.

Postupak HDZ-ovih vijećnika u priopćenjima su komentirale i stranke koje drže većinu u Županijskoj skupštini, ocjenjujući ga predizbornim potezom.

– Umjesto da sukladno povjerenju birača koji su im dali glas sudjeluju u radu predstavničkog tijela na dobrobit građana županije njima veliki problem očito predstavlja ono što im je u gradovima gdje su na vlasti sasvim normalno. Činjenica da je sjednica održana elektronskim putem, a sukladno preporukama Ministarstva uprave RH, HDZ-u je bila razlog za još jedan nerad. To u biti i nije ništa novo barem što se njih tiče. Dok se u gradovima Garešnici, Grubišnom Polju i Daruvaru na isti način održavaju sjednice Gradskog vijeća što HDZ-u očito nije problem, smeta im isti način rada u Županijskoj skupštini. Smetalo je njih mnogo toga tijekom četiri godine pa i jedan od najvećih projekata u zdravstvu u RH, gradnja nove bolnice. Ovo je samo još jedan dokaz da je licemjerje HDZ-a i ovog puta ispred odgovornosti spram građana županije – priopćili su iz Kluba vijećnika SDP-a, a slično su reagirali Glas i HNS.

Foto: ilustracija/Silvester Štefović, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a