U HDZ-u, stranci koja je na nedavnim izborima imala samo po jednog kandidata za županijskog i čelnike gradskih organizacija, naglo su prepoznali zov demokracije. Ovih dana, naime, na adrese svih općinskih i gradskih ogranaka pristigao je naputak županijskog tajnika stranke Silvestra Štefovića u kojemu se članovima dopušta da predlože svojeg vlastitog kandidata za skorašnje lokalne izbore.

– S obzirom da su već pojedini mediji počeli sa špekulacijama oko HDZ-ovog kandidata za župana, ovim Vas putem molim da, ukoliko želite, predložite kandidata za kojeg smatrate da je najbolji, kako bi mogli provesti proceduru odabira za župana na stranačkim tijelima – stoji u Štefovićevom dopisu uz naznaku da se prijedlozi šalju mailom najkasnije do danas, 18. siječnja.

Žunac nesiguran

Informacija o četiri potencijalna kandidata, a riječ je o državnom tajniku Velimiru Žuncu, ravnateljici POU Bjelovar Zvjezdani Galkowski, članu Uprave Vodnih usluga Zoranu Bišćanu i Marku Marušiću, predstojniku županijskog Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, puštena je u javnost upravo preko internetskog portala bliskog HDZ-u, što svakako daje određeni uvid u ono što se u toj stranci trenutno događa. Tim više jer je isti taj portal prije nekoliko mjeseci Velimira Žunca već proglasio kandidatom za župana. Što se krije iza naglo probuđene želje za demokracijom u stranci u kojoj se protukandidati viđaju gotovo u jednakoj mjeri kao jetiji, ostaje za špekulirati, no u javnost je puštena još jedna bitna informacija.

Miro Totgergeli, aktualni predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik neće se kandidirati za župana, iako bi po svojoj poziciji trebao biti prvi na popisu kandidata. Totgergeli je, podsjetimo, na megdan s aktualnim županom Damirom Bajsom izišao u dva navrata te oba puta izgubio, te HDZ-u već gotovo čitavo desetljeće uskraćuje slatke plodove vlasti na županijskoj razini.

Očuvanje fotelje kao prioritet

Iako bi bilo sasvim logično da nakon dva uzastopna poraza predsjednik županijskog HDZ-a svoje mjesto prepusti nekome tko bi možda i imao šansu pobijediti aktualnog župana, čini se da je prioritet županijskog vrha stranke kako osigurati da Totgergeli zadrži svoju fotelju i nakon lokalnih izbora. Poznavatelji političkih prilika tvrde da Totgergeliju ne odgovara niti jedan kandidat koji bi potencijalno mogao ugroziti župana Bajsa jer bi se time samo pokazalo koliko je ustvari Totgergeli slab. Kao saborski zastupnik, podsjetimo, Totgergeli nije potpisao amandman za nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, iako su svoj potpis dali njegovi stranački kolege s virovitičkog područja. Kao član županijske oporbe, Totgergeli je u javnosti prepoznat i po kritikama na račun izgradnje nove bjelovarske bolnice, iako je upravo globalna pandemija koronavirusa pokazala sav značaj zdravstvene skrbi. HDZ tako u svojem iznenadnom napadu unutarstranačke demokracije, šalje poruku da nema pojma koga suprotstaviti aktualnom županu koji u ovu utrku ulazi nikad jači zahvaljujući izgradnji bjelovarske bolnice, glazbene škole i proširenju medicinske srednje škole. Koga god HDZ-ovci (ili HDZ-ovac) izabrao da se baci u bitku protiv aktualnog župana, neće mu biti lak posao. Ne samo zbog snage Damira Bajsa, već i zbog slabosti HDZ-a.