Danijela Hajdinjak – Prihić, kandidatkinja za bjelovarsku gradonačelnicu, upozorila je da je bjelovarsko Gradsko vijeće još 2019. godine donijelo odluku prema kojoj bi se članovi nadzornih odbora u tvrtkama Grada Bjelovara trebali birati putem javnog natječaja, no stranačka iskaznica je još uvijek glavna moneta jer se nijedan takav natječaj nije raspisao.

Gradonačelnik je propustio šansu

„Iako je Gradsko vijeće još 2019. usvojilo odluku prema kojoj članovi nadzornih odbora moraju ispunjavati brojne visoke kriterije, gradonačelnik je zadržao postojeću strukturu nadzornih odbora do isteka mandata, čime je propustio priliku pokazati transparentnost i odlučnost u svom mandatu”, upozorava Hajdinjak – Prihić, inače potpredsjednica stranke Centar.

Vrednovat će kompetentnost

„Ako postanem gradonačelnica, suradnici će se birati isključivo putem javnih natječaja, dok će se za članove upravnih vijeća i školskih odbora vrednovati kompetentnost“, poručila je u petak Hajdinjak-Prihić upozorivši da je biranje podobnih umjesto stručnih osoba rezultiralo političkim imenovanjem osobe sa srednjom stručnom spremom u Upravno vijeće Veleučilišta u Bjelovaru.

Srednja stručna sprema i stranačka iskaznica

„To je neprihvatljivo. Uvažavajući svaku razinu obrazovanja i poštujući važnost svakog zanimanja ipak se moramo zapitati na koji način osobe bez visokog obrazovanja mogu dati smjer razvoju visokog obrazovanja u Bjelovaru. Ako zakon propisuje da članovi školskih odbora moraju imati minimalno 180 ects bodova, onda treba izmijeniti i Statut veleučilišta i propisati minimalnu razinu obrazovanja za članove upravnog vijeća“, rekla je kandidatkinja.

Politički podobne osobe

Na sličan primjer, podsjetila je, nailazimo i u nadzornom odboru tvrtke Komunalac d.o.o., u kojem je jedan od članova vlasnik srednjoškolske svjedodžbe, ali i stranačke iskaznice koalicijskog partnera. Ništa drugačije nije niti u nadzornom odboru Vodnih usluga, gdje dužnost člana također obnaša jedna od politički podobnih osoba, bez potrebnih kvalifikacija.

Odluka Gradsko vijeća nije konzumirana

„Gradsko vijeće je 2019. usvojilo odluku o javnom natječaju za izbor članova nadzornih odbora. Prema toj odluci, oni moraju ispunjavati brojne kriterije, a imenovanja potvrđuju gradski vijećnici“, rekla je Hajdinjak-Prihić, pojasnivši da, među ostalim, moraju imati visoku stručnu spremu, pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci, ne baviti se konkurentskim poslovima i ispunjavati posebne uvjete iz javnog natječaja.

Opoziv članova

„Iako je navedena odluka stupila na snagu, gradonačelnik je zadržao postojeću strukturu nadzornih odbora do isteka mandata. Po istoj odluci mogao je opozvati članove i time poslati jasnu poruku da cijeni stručnost i sposobnost. Revizija ga je uputila u pripremu i provedbu navedene odluke i žao nam što je propustio priliku pokazati transparentnost i odlučnost u svom mandatu. Očito smatra da se treba odužiti onima koji donose glasove. Ja političke dugove nemam i ne namjeravam imati, cijenim isključivo znanje i stručnost u obavljanju javnog posla“, zaključila je kandidatkinja Centra.