Pčelarski sajam u svojem 15. izdanju, iako tematski vezan za pčelarstvo, na pravom je putu da po posjećenosti, ali i broju izlagača, postane ravnopravan svojoj starijom i većoj braći, proljetnom i jesenskom sajmu. Iako zvuči nevjerojatno, gužve koje su vladale od otvorenja sajma u subotu ujutro i prilično popunjeno parkiralište scene su nismo navikli viđati na Pčelarskom sajmu, pa će biti pravo čudo ako ovogodišnji sajam ne sruši sve dosadašnje rekorde u posjećenosti i to značajno.

Ulaganjem do kvalitete

Jedan od razloga velike posjećenosti svakako su ulaganja Uprave Bjelovarskog sajm. Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, tak ose pohvalio ulaganjem od 210 tisuća kuna uz pomoć kojih je izložbena površina “skočila” na pet tisuća četvornih metara grijanog prostora. Na jubilarnom 15. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu pored Bjelovara med, pčelinje proizvode i opremu izlagalo je 136 pčelara iz Hrvatske i sedam europskih zemalja. Dvodnevni sajam otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazavši kako je hrvatski med visoke kvalitete, no i da Hrvatska zaostaje po konzumaciji tog zdravog proizvoda. Promocija i edukacija dva su glavna segmenta u kojima Ministarstvo poljoprivrede vidi najveći potencijal kako bi se Hrvatska približila europskom prosjeku u konzumaciji meda i pčelinjih proizvoda.

Podizanje svijesti od najmanjih nogu

– Prošle godine smatram iznimno važnim projekt u kojemu je svaki prvašić dobio promotivnu teglicu meda. Dugoročno, najbolji način za promociju hrvatskog meda je podizanje svijesti o toj namirnici od najmanjih nogu – istaknuo je ministar Tolušić. Spomenuo je i izradu nacionalne staklenke meda, što je projekt vrijednosti dva milijuna kuna, ali vrlo značajan za hrvatske kupce jer onaj tko kupi takvu staklenku može biti siguran da je kupio pravi hrvatski med koji ispunjava sve propisane uvjete. Podsjetio je i kako ministarstvo od 2017. godine provodi Nacionalni pčelarski program vrijednosti 18 milijuna kuna godišnje.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos kazao je kako je 2019. godina hrvatskog meda te pohvalio nove zakonske propise prema kojima se na staklenci meda mora jasno označiti zemlja proizvodnje te je onemogućeno deklariranje mješavine meda iz raznih zemalja. Župan Damir Bajs istaknuo je kako je 15-ogodišnji period održavanja dovoljan da se podvuče crta i da su rezultati odlični jer je Pčelarski sajam postao najveći u regiji. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pohvalio je izvrsnu kvalitetu bilogorskog meda te podsjetio na projekt Bjelovarski doručak koji ga približuje bjelovarskim mališanima.

Stručna predavanja i inovacije

Na Međunarodnom pčelarskom sajmu pčelari su se imali priliku upoznati s najaktualnijim informacijama i inovacijama iz tog sektora o čemu su im govorili brojni hrvatski, ali i stručnjaci iz inozemstva. Sajam je obilježio i niz popratnih događaja poput Mednog doručka s hrvatskih pčelinjaka u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu. Promoviran je domaći med i nacionalna staklenka u koju se od konca prošle godine pakira. U organizaciji Pčelarskog sajma i Bjelovarskog sajma organizirano je natjecanje za najbolji med Bjelovarsko-bilogorske županije, a posjetiteljima je uvijek atraktivno i natjecanje u pripremi medenjaka na kojemu će se okušati kuhari amateri, te izbor najljepšeg štanda Pčelarskog sajma. Izložbe, degustacije i prodaja vina i vinogradarske opreme sastavni su dio 6. izložbe vina i vinogradarske opreme na kojoj je bilo 50 izlagača, a birala se i najljepša etiketa vinske boce.