Lovačku udruženje „Fazan“ Gudovac danas broji 44 člana, od toga sedam počasnih. Članovi su mahom Bjelovarčani, a udruženje gospodari zajedničkim lovištem od 4.271 hektara na kojemu prednjače srne, zečevi i fazani. Za prehranu divljači gudovački lovci godišnje posade oko 1,5 hektara kukuruza, a od toga dio ostave na nasadima za prehranu divljači tijekom zime. U lovački kukuruzar pospreme pak oko deset tona kukuruza koje lovci tijekom zime iznose u svoja hranilišta za sitnu i krupnu divljač, a valja spomenuti i kako je svaki lovac zadužen za po jedno hranilište koje održava.
Skupi hladni pogon
– Kontrolu iznošenja hrane vrši komisija, a članovi koji ne izvršavaju svoje obveze prihrane divljači se sankcioniraju. Sreća je da kod nas svi lovci svoju obvezu shvaćaju ozbiljno – pojašnjava tajnik LU-a Zvonimir Presečan Arvay dodajući kako lovni dani na sitnu divljač počinju svake nedjelje u devet sati, a okupljanje je u lovačkom domu u Prgomelju. Lov na sitnu divljač počinje zadnju nedjelju u listopadu, a završava zadnju nedjelju u mjesecu siječnju. Tijekom mjeseca veljače održavaju se četiri lova na predatorsku divljač (lisica, kuna …). Lov na srneću divljač provodi se pojedinačno. LU Fazan specifičan je i po tradicionalnom lovu na sitnu divljač za zagrebačku lovačku udrugu “Zvir” koji se održava tijekom studenog.
Lovački dom u Prgomelju
– Naš lovački dom nalazi se u Prgomelju, a radom i zalaganjem svih nas izgrađen je na naš ponos. U njemu je glavna sala za održavanje skupština, ali i druženja poslije lova, kao i kuhinja. Na katu su soba za sastanke i četiri spavaće sobe koje mogu primiti deset osoba. Lovački dom ima uvedenu struju i plin, centralno grijanje i dva sanitarna čvora, a zadnjih godina uložili smo značajna sredstva za legalizaciju objekta – govori Presečan Arvay koji ne zaboravlja napomenuti kako je lovstvo “skup sport”.
– Hladni pogon lovišta vrlo je skup zbog visokih financijskih obveza poput zakupnine lovišta, garancije banke, članarine lovačkom savezu i osiguranje lovišta, troškova lovačkog doma i slično. Srećom, pomažu nam župan i Bjelovarsko-bilogorska županija bez kojih teško da bismo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju – govori Presečan Arvay.