Gubitak u poslovanju konstanta je poslovanja posrnule bjelovarske montažerske tvtke posljednjih šest godina. Prethodna uprava na čelu s Markom Rajčevićem taj gubitak prikrivala je knjigovodstvenim akrobacijama, a brojke koje su isplavale tijekom predstečajne nagodbe na koju su Elektrometal prisilila velika dugovanja i nelikvidnost, zatekle su u najveće pesimiste. No, bjelovarska tvrtka u vrtlogu predstečajne nagodbe nalazi se već tri godine, a najveća prepreka im je žalba Ine, najvećeg pojedinačnog vjerovnika koji bi prema nagodbi trebao dobiti upravljački paket dionica na ime svojih potraživanja. Suci bjelovarskog Trgovačkog suda već dvaput su donijeli pravorijek, jednom pozitivan za Elektrometal, a jednom za Inu, no obje presude pale su na Visokom trgovačkom sudu koji je spor oba puta elegantno vratio nazad.
Na javnu nabavu samo kao podizvođači
Za to vrijeme Elektrometal gomila gubitke, iako valja napomenuti kako su ti gubici posljedica upravo razdoblja koje je prehodilo predstečajnoj nagodbi. Naime, dokle god traje sudski spor, nitko od vjerovnika ne može blokirati račun Elektrometala zbog potraživanja za dugovanja nastala u periodu prije predstečajne nagodbe.
Jedna od bitnih negativnih posljedica predstečajne sapunice svakako je nemogućnost Elektrometala da se prijavljuje na javne nabave kao glavni izvođač radova, što im je godinama bio jedan od glavnih izvora poslova i prihoda. Kao podizvođač, Elektrometal svakako dobiva manji dio kolača uz veću neizvjesnost oko naplate radova. Pozitivan rasplet predstečajne nagodbe svakako je neophodan je i za nastavak procesa restrukturiranja.
Prema upravo objavljenom konsolidiranom i nerevidiranom godišnjem izvješću, Grupa Elektrometal lani je povećala prihode 15 posto na 65 milijuna kuna, no zbog istovremenog povećanja rashoda, koji su povećani 12 posto, konačan rezultat je gubitak od 12,2 milijuna kuna. Troškovi zaposlenika iznosa visokih 30 posto, što upućuje da je potrebno ili pronaći više posla ili zapošljavati manje radnika, a takve teške odluke moguće je provesti samo uz jasnu vlasničku strukturu.
– U 2015. godini negativan utjecaj krize odrazio se na poslovanje kosolidiranog subjekta, a rezultat je ostvareni gubitak u poslovanju Grupe uzrokovan pomankanjem posla i nedostatna zaposlenost kapaciteta, prije svega u matičnom društvu. U narednom periodu ne očekuju se veći pomaci u smislu poboljšanja likvidnosti, što znatno otežava podmirenje obveza prema dobavljačima, državi, bankama i zaposlenicima – stoji u izvješću uprave uz napomenu da je i lani smanjen ukupan broj djelatnika.