Najvjerojatniji uzrok požara koji je buknuo u subotu u postrojenju Zagrebpetrola u Grubišnom Polju oko 13,40 sati je samozapaljenje otpada, a vlasnik nastalu štetu procjenjuje na 15 milijuna kuna, priopćila je večeras bjelovarsko-bilogorska policija.

U jučerašnjem požaru izgorile su veće količine raznog otpada za reciklažu poput maziva, ulja, zauljenih krpa i drugih lako zapaljivih tvari koje se nalazile u raznim metalnim i plastičnim ambalažama ispod metalne nadstrešnice otvorenog skladišnog prostora prekrivenog limom u krugu poduzeća Zagrebpetrol sa sjedištem u Zagrebu.

18 vatrogasnih vozila

Na mjesto događaja izašli su pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara i Garešnice te lokalnih dobrovoljnih društva, njih ukupno 64 sa 18 vatrogasnih vozila, koji su požar lokalizirali i stavili pod nadzor. Tijekom navedenog događaja nije došlo do ugrožavanja ljudskih života niti opasnosti po drugu imovinu.

Prema policijskom priopćenju, danas, 23. lipnja, u nazočnosti vještaka Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ na mjestu događaja izvršen je očevid kojim je utvrđeno da se centar požara nalazi uz metalni kontejner za smeće, a da je najvjerojatniji uzrok požara samozapaljenje otpada koji se sastojao od zamašćenih krpa, spužvi i sličnih materijala natopljenih otpadnim motornim uljima, otpadnih uljnih filtera od motornih vozila i ambalaže od raznih kemikalija.

Gorilo otpadno ulje

Prilikom požara izgorjelo je djelomično ili potpuno osam velikih metalnih spremnika te metalna konstrukcija nadstrešnice skladišta koja je uslijed termičkog djelovanja uništena. Također je izgorjela velika količina otpadnih ulja i sličnih otpadnih produkata. Tijekom očevida za potrebe fizikalno-kemijskog vještačenja izuzeti su uzorci otpada, organskih otapala i drugog otpadnog materijala te će se provesti dodatne mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

Prema izjavi vlasnika nastala materijalna šteta procjenjuje se na oko 15 milijuna kuna. Mjesto požara je i dalje pod nadzorom vatrogasaca zbog manjih ostataka tinjajućih nakupina otpada. O događaju slijedi podnošenje općeg posebnog izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, navodi policija.