U Grubišnom Polju uskoro kreće izgradnja kogeneracijske elektrane na biomasu vrijedne 34 milijuna eura. Riječ je trenutno o najvećoj investiciji te vrste u Hrvatskoj koja će grubišnopoljskom kraju omogućiti dodatni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuto je na prezentaciji koju je organizirao Grad Grubišno Polje u suradnji s tvrtkom Energostatik d.o.o., investitorom izgradnje kogeneracijskog postrojenja u Zoni malog i srednjeg poduzetništva.

Tri postrojenja

-Sam projekt sastoji se od tri postrojenja. Najbitnije je kogeneracijsko postrojenje na biomasu od 24 megavata. Od toga ćemo proizvoditi 5,6 megavata električne energije i 6,5 megavata toplinske energije. Toplinsku energiju ćemo trošiti u drugom pogonu koji radimo, a riječ je o najmodernijoj tehnologiji za sušenje drva. Specijalizirali smo se za tvrdo drvo poput hrasta, oraha ili trešnje i to će biti pogon kapaciteta 2600 kubika. Uz to, planiramo napraviti novi dalekovod od 35 kilovolta s trafostanicom koji će osigurati grubišnopoljskom području stabilnu i sigurnu distribuciju energije bez prekida i ispada koji se danas često događaju – istaknuo je na prezentaciji projekta Laurent Sessa, voditelj gradilišta i direktor tvrtke Energostatik.
Pri izgradnji postrojenja, glavni izvođač radova planira uključiti i lokalne poduzetnike koji bi posao u ovoj najvećoj investiciji na grubišnopljskom području mogli pronaći kao podizvođači.

 Zajednički cilj

Za početak zaposlit ćemo 30-ak ljudi, a kako će projekt rasti taj će se broj povećavati. Sirovinu za proizvodnju električne energije invesitor planira dobavljati na domaćem tržištu. Naime, od Hrvatskih šuma dobavljat će 75 posto sirovine. Rok za izgradnju cijelog postrojenja je 18 mjeseci, čulo se na prezentaciji, na kojoj se investitor zahvalio i Gradu na, kako kaže, izvrsnoj susretljivosti i partnerskom odnosu.
-Nakon dugotrajnih potraga, istraživanja tržišta i obilazaka brojnih lokalnih samouprava, u Grubišnom Polju smo naišli na otvorenost. Ova lokalna samouprava nam je izašla ususret za razliku od drugih sredina gdje smo nailazili na brojne administrativne prepreke. Grad Grubišno Polje je prepoznao važnost te investicije i pomogli su nam kao što nam pomažu i sada da dođemo do zajedničkog cilja – zaključio je Laurent Sesssa, direktor tvrtke Elektrostatik.