Polaganjem kamena temeljca u grubišnopoljskoj Zoni malog i srednjeg poduzetništva označen je početak gradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu, vrijednog 34 milijuna eura. Investitor tog trenutno najvrjednijeg industrijsko proizvodnog pogodna u Hrvatskoj je zagrebačka tvrtka Energostatik, a izvođač radova finska tvrtka KPA.

Projekt se sastoji od tri postrojenja. Najbitnije je kogeneracijsko postrojenje na biomasu koje će proizvoditi 5 megavata električne energije i isporučivati ju u elektroenergetski sustav HEP-a te 6,5 megavata toplinske energije koja će biti iskorištena u drugom pogonu, a riječ je o najmodernijoj tehnologiji za sušenje drva. Uz to se gradi i dalekovod od 35 kilovolta s trafostanicom koji će grubišnopoljskom području osigurati stabilnu i sigurnu distribuciju energije bez prekida i ispada. Na izgradnji pogona, koji će prema planovima trajati do dvije godine bit će angažirane domaće tvrtke sa 160 do 200 radnika, a potom će u postrojenju biti zaposleno do 50 ljudi, istaknuto je na svečanosti otvorenja radova.

Energetski neovisan grad

– Grubišno Polje ovom investicijom postaje pravi energetski neovisan grad, a kogeneracijsko postrojenje će biti nukleus gospodarske proizvodnje i to ne samo električne energije iz obnovljivih izvora odnosno biomase kojom grubišnopoljski kraj obiluje već i drugih gospodarskih resursa – rekao je obračajući se nazočnima gradonačelnik Zlatko Mađeruh te pojasnio
-Ovdje će biti izgrađene najmodernije sušare za drvo s laboratorijem za analizu i vlastitom logistikom za transport. U planu je i školski vrt za proizvodnju povrća te drugi pogoni vezani na toplinsku energiju što će neminovno dovesti do zapošljavanja. Kroz ovu investiciju i one koje se na nju vežu vjerujemo da će se usporiti i zaustaviti iseljavanje mladih, a to je najvažnije.

Dugotrajne pripreme

Nakon sedam godina priprema i teškog rada konačno je došao trenutak početka gradnje temoelektrane na biomasu koja je, tvrdi investitor, u potpunosti u službi zaštite okoliša.

– Pokazalo se da unatoč brojnim birokratskim poteškoćama u Hrvatskoj možemo napraviti pogon. Nadam se da će ovaj projekt oživjeti grubišnopoljski kraj u smislu razvoja. Želim zahvaliti svima u lokalnoj upravi, a posebno gradonačelniku koji je od početka vjerovao u nas pružajući nam punu podršku. Dokaz je to da sinergijom znanja i vitalnosti možemo osigurati perspektivu – kazao je Emil Bakić, predsjednik Uprave Energostatika. Predstavnici izvođača radova, finske tvrtke KPA Pekka Kovanen i Arttu Laitinen, istaknuli su da je to prvi angažman njihove tvrtke u Hrvatskoj, ali vjeruju ne i posljednji. Iako, kažu, nije bilo lako, zahvaljujući brojnim stručnjacima realizirat će taj opsežan projekt koji se nalazi u grupi visokih energetskih ciljeva Europske unije.

Na kraju se u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočnima obratio saborski zastupnik Miro Totgergeli rekavši kako je svaka investicija koja ovdje dolazi dobro došla.

-Da bi što više investitora dolazilo u naše krajeve treba nam prometna povezanost, pozitivna poduzetnička klima i lokalni dužnosnici koji su susretljivi i spremni pomoći da bi se došlo do realizacije projekata kao što se dogodilo u Grubišnom Polju – zaključio je izaslanik premijera