Gripa je ove godine došla ranije nego inače, no ipak koji tjedan kasnije nego što je to bio slučaj s prošlogodišnjom sezonom. Zbog toga je trenutačan broj oboljelih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nešto niži od onoga zabilježenog u istom razdoblju prošle godine. S posljedicama gripe tako se do sada kod nas borilo 206 stanovnika, a prošle godine u ovo vrijeme 347. No, aktualni podaci odnose se na tjedne koji su iza nas, pa epidemiologinja sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nikolina Obran veći val oboljevanja tek najavljuje.

– Sezona gripe je do sada još uvijek bila slabijeg intenziteta, a zamah epidemije očekuje se u sljedećim tjednima s vrhuncem potkraj siječnja i tijekom veljače. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji registrirana su i dva primjera hospitalizacije, a riječ je o 14-godišnjaku iz Grubišnog Polja i 39-godišnjoj osobi iz Bjelovara. Oboje su liječničku pomoć potražili u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti – potvrdila je epidemiologinja te se osvrnula na ovogodišnji nedostatak cjepiva.

-Temeljem potrošnje u prethodnim sezonama za Bjelovarsko-bilogorsku županiju distribuirano je 8880 doza cjepiva protiv gripe koje je potrošeno te smo dodatno nabavili još doza koje su također potrošene, ukupno 9606 – kazala je doktorica Obran. Kada su u pitanju županijski gradovi, po podacima liječnika koji su ih odlučili dojaviti županijskom Zavodu, najviše zaraženih u ambulantama opće prakse zabilježeno je u Garešnici, 89, a najmanje u Bjelovaru 12.