Jedna od mnogobrojnih preporuka Europske unije kojima se žele standardizirati mnoga područja odnosi se i na dimnjake koji su u nas pretežito starijeg datuma gradnje, ali ovaj podatak ne treba zabrinjavati sve stanare i vlasnike obiteljskih kuća. Potvrdio je to i dimnjačar Dragan Okrugić, koji već godinama održava dimnjake u dva bjelovarska rajona.

-Ako se građani odluče zamijeniti staro ložište, unatoč redovitim kontrolama dimovodnog sustava trebaju pozvati dimnjačarsku službu kako bi se provjerili uvjeti dimnjaka prije nego što ugrade novi. Naime, u tim slučajevima, odnosno ugradnjom kondenzacijskog ložišta, pri čemu kotao ili bojler radi samo s temperaturom potrebnom za trenutačnu toplinu, potrebni su određeni zahvati na dimnjaku koji podrazumijevaju uvođenje sanacijske cijevi, a tom poslu prethode konzultacije s projektantima, i potom konačnu provjeru obavljaju dimnjačari.

Važno je napomenuti da svi oni koji još uvijek toplinsku energiju koriste iz starih protočnih bojlera koji se više ne proizvode, nisu obvezni raditi bilo kakve preinake, ali su u slučaju kupnje novog uređaja obavezni o tome obavijestiti dimnjačara. Ista procudura vrijedi i za one koji koriste kruta goriva, a od nove će sezone primjerice ložiti na pelete, što je također promjena u odnosu na prijašnji način grijanja – kaže Okrugić.

Premda nema točnih podataka, prepostavlja se kako je većina bjelovarskih dimnjaka prilagođena starim uređajima teje jedina obveza vlasnika omogućiti dimnjačarima redovitu kontrolu dimovodnog sustava nakon 1. rujna, kada je i službeno počela nova dimnjačarska sezona.