Vijećnici grada Daruvara, s 11 glasova za i 5 suzdržanih, usvojili su proračun grada Daruvara za 2017. godinu. Proračun je planiran u visini nešto preko 33 milijuna kuna, a u njega su integrirani i prvi potezi nove gradske vlasti koja je Grad preuzela nakon drugog kruga izbora.

Razvojni centar

-Trudili smo se da proračun za ovu godinu, a imamo samo još pola godine, bude što je moguće više realan. Kao polazište poslužila nam je realizacija proračuna za vrijeme prve polovice godine, kada je gradom upravljala Vladina povjerenica Snježana Hopp. Proračun je kreiran na način da se nitko od naših proračunskih korisnika ne osjeti zakinutim, a mogu reći da smo realno planirali i prihode Grada.

Najveća novost u proračunu je pokretanje Razvojnog centra Daruvar, koji će konačno početi raditi s jednom zaposlenom osobom. Nadam se da će se broj zaposlenih kako će se on razvijati rasti. Osoba koju planiramo zaposliti ima desetogodišnje iskustvo u pisanju projekata, nije član niti jedne političke stranke te se iskreno nadam da će kao i do sada i kod nas raditi uspješne projekte. Povećali smo naknadu za novorođenčad, integrirali smo i povećali iznos za božićnice za umirovljenike. Sve subvencije za poduzetništvo i turizam su također sastavni dio proračuna, a od većih komunalnih zahvata mogu izdvojiti nastavka uređenja Radićeve ulice te dovršetak uređenja Mjesnog doma u Donjem Daruvaru.

U planu je uređenje nove Poduzetničke zone i to na prostoru nekadašnjeg ”stočnog sajma” u Jelačićevoj ulici – kazao je gradonačelnik Damir Lneniček. Od ove proračunske godine gradonačelnik, njegovi zamjenici i pročelnici nemaju pravo na dnevnice za službena putovanja u zemlji inozemstvu, smanjen je trošak za reprezentaciju, a smanjena je i naknada za rad predsjednika Vijeća.

– Smanjenje naknade za rad predsjednika osobno sam tražila. Naime, mišljenja sam da su 2 tisuće kuna naknade neto, a koju su dobivali moji prethodnici puno, posebno ako se uzme u obzir da se naknada isplaćuje mjesečno. Grad se ionako nalazi u teškoj financijskoj situaciji, a u Gradsko vijeće i politiku, nazovimo to kako god, ni ja, a ni kolege s Nezavisne liste Vladimira Bileka te ostali partneri koji s nama čine većinu u Vijeću, nismo ušli kako bi na tome dodatno zarađivali. Svi imamo svoje redovne poslove, a za grad koji smo odabrali kao mjesto gdje želimo živjeti ne samo sada već i narednih godina, mislim da možemo dati i dio svoga znanja i iskustva, bez posebnih naknada – pojasnila je predsjednica Gradskog vijeća Snježana Sabo. Vijećnici na predloženi proračun nisu imali većih primjedbi, osim traženog pojašnjenja vezano uz kratkoročnu pozajmicu od milijun kuna, a koja je vezan uz povrat poreza. O projekcijama za 2018. i 2019. godinu nije se razgovaralo jer nije bilo dovoljno vremena da se pripreme kvalitetno te će stoga biti tema razgovora već u rujnu.

Aglomeracija Daruvar

Pred novim daruvarskim vijećnicima na sjednici Vijeća našla se po hitnom postupku Odluka o izmjeni lokacije za izgradnju novog pročistača.

– Lokaciju smo izmjestili van naselja Ljudevit Selo, a što su mještani tog naselja kao i Gornjeg Daruvara tražili. Na sreću, a zahvaljujući vijećnici Ivani Djedović, a koja je u prošlom mandatu bila zamjenica gradonačelnika, imali smo tu lokaciju već rezerviranu u prostornom planu pa ga ne moramo mijenjati i stvarati dodatan financijski trošak. Ovo hitno donošenje Odluke o izmještanju bilo je nužno kako bi mogli do konca godine aplicirati projekt aglomeracije Daruvar, jer ukoliko to ne učinimo prijeti nam vraćenje 2,5 milijuna kuna koje je naše komunalno poduzeće već dobilo iz Europske unije – pojasnio je gradonačelnik Lneniček