Na prvoj radnoj  sjednici Gradskog vijeća Grada Čazme  odlučeno je kome će pripasti priznanja povodom Dana Grada. Iako je odbor za imenovanja predložio da se priznanje zlatni grb Grada Čazme dodijeli Obrtu Nenada Debeljaka i Vesni Trbojević, vijećnik Denis Sever predložio je da ovo priznanje dobije i Ivana Rupert. Prijedlog da i nastavnica s više od 40 godina staža u Osnovnoj školi Čazma dobije zlatni grb na kraju je jednoglasno prihvaćena, dok će ostali predloženi, Nikolina Brajković Draguljić, Kristina Ivačević, Franjo Dianić, HPD Garjevica, KUD Čazma i Nikola Vranić, na svečanoj sjednici 21. srpnja dobiti priznanje gradonačelnika.

Isti aranžman

Jednoglasno je prihvaćen i prijedlog da Jadranka Kruljac Sever i sljedeće četiri godine bude ravnateljica Centra za kulturu, kao i da se prihvati ponuda tvrtka Škarda iz Čazme kao najpovoljnija pristigla u postupku bagatelne nabave za preventivnu sustavnu deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju vrijedna 138 tisuća kuna. Kao i obično, gradonačelnik Dinko Pirak izvijestio je vijećnike o najnovijim događajima u gradu, a jedna od novosti je da će se uskoro krenuti s potpunom rekonstrukcijom Ulice Milana Novačića.

-Potpisali smo sporazum s Hrvatskim cestama za rekonstrukciju Ulice Milana Novačića. Vrijednost ovog projekta je 10 milijuna kuna, a kako je riječ o državnoj prometnici, nositelj investicije su Hrvatske ceste. Grad je financirao izradu projektne dokumentacije, a paralelno s rekonstrukcijom ulice od Plodina pa sve do skretanja za Milaševac radit će se i izmjena instalacija, što će biti povjereno Komunalijama – kazao je Pirak i dodao da bi se po istom aranžmanu sljedeće godine mogla rekonstruirati Ulica svetog Andrije.

-I ove godine nastavljamo s nabavkom udžbenika za sve učenike OŠ Čazma. Kupit ćemo nove radne bilježnice i udžbenike koje je potrebno zamijeniti zbog dotrajalosti, a prema projekcijama to će gradski proračun koštati oko 250 tisuća kuna. Završili smo i s uređivanjem nerazvrstanih cesta. Nasipano je dvije tisuće kubika kamena, asfaltirane su određene lokacije poput Komuševca, Sišćana, Dapaca, Buturiš Brda, a to nas sve godišnje košta oko 2,5 milijuna kuna – rekao je Pirak, koji je na upit vijećnika Ivice Vranića pobliže pojasnio i kompletan projekt Čazma Natura ukupno vrijedan 26 milijuna kuna.

 Brojni sadržaji

-Puno očekujemo od ovog projekta, samo za izradu kompletne projektne dokumentacije potrošili smo gotovo milijun kuna. Vjerujem da je sve kvalitetno određeno, a projekt je dobio pozitivnu procjenu na prvom krugu vrednovanja na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja. Od ukupnih 26 milijuna Europa će financirati 20 milijuna kuna, a za ostatak novca moramo se pobrinuti sami. Ili iz proračuna ili kroz neke druge izvore, vidjet ćemo na koji način ukoliko naš projekt bude i prihvaćen. Implementacija kompletnog projekta je kroz pet godina kad bi sve trebalo biti gotovo, tako da to ne bi bio preveliko opterećenje za proračun – otkrio je Pirak i dodao da ovaj mega-projekt, kako ga nazivaju, uz prvo ekološko kupalište u Hrvatskoj sadrži i uređenje dvije učionice u OŠ Čazma te uređenje okoliša škole u smislu arboretuma, koji će se potom moći koristiti za školu na otvorenom, dječja igrališta, parkirališta, uređenja Medjama i ribičkog kompleksa, sportskih terena, nasipa od Čazme do Sišćana.

Na aktualnom satu i ovaj puta glavnina pitanja odnosila se na uređenje komunalne infrastrukture. Nogostup i igralište u Grabovnici, parkiralište kod groblja u Gornjem Dragancu i stara zgrada škole u istom selu. Kad će se asfaltirati odvojak u Bojani prema crkvi svetom Franje, što je s pješačkim mostomu Bukovina i igralištem kod vrtića, kad će pješački prijelazi stići u Voćarsku i nogostup u Moslavačku ulicu, bila su samo neka od pitanja. Za ono što je pod gradskom ingerencijom naglašeno je da će se problemi pokušati ukloniti u najkraćem mogućem roku, a za ono što nije poslat će se dopisi nadležnim institucijama.