Grad Bjelovar ima 81 zaposlenu osobu na neodređeno vrijeme, dodatne dvije na određeno vrijeme, 14 polaznika na vježbeničkom osposobljavanju i petero zaposlenih na javnim radovima. Taj se broj osoba sljedećih nekoliko godina neće mijenjati – kazao je Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik tijekom Aktualnog sata odgovarajući na pitanje Ivana Renića, vijećnika iz redova partnerskog HDZ-a. Svoje hrabro obećanje gradonačelnik je dodatno “zasolio” tvrdnjom da će uskoro, u roku od sljedeća tri mjeseca, Gradska uprava izići s novom sistematizacijom radnih mjesta koja će pratiti ambiciozne promjene, ponajviše u domeni digitalizacije Grada Bjelovara. Pri tomu, ukupna masa plaća koju Grad izdvaja za svoje službenike i namještenike neće se mijenjati, iako će se mijenjati koeficijenti, istaknuo je Hrebak. Drugim riječima, dio zaposlenika primat će veću, a dio manju plaću, a javnost će vrlo brzo vidjeti tko će se naći na strani pobjednika, a tko na onoj gubitničkoj.

 Kreće digitalizacija

Digitalizacija je, dakle, prva ozbiljna promjena koju Bjelovarčanima donosi smjena političkih generacija, pri čemu će Hrebaku ozbiljno pomagati Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća. On je vijećnicima već na prvoj sjednici podijelio anketne listiće u kojima se imaju izjasniti mogu ili materijale za sjednice Gradskih vijeća primati u elektronskom obliku. Jer, ako ne mogu, Grad će im nabaviti prigodan alat u obliku tablet računala. Gomile papire uštedjet će se na taj način, kao i na sâmim troškovima dostave, a prednost digitalnih materijala ujedno je i u tomu da se mnogo lakše pretražuju, ali i arhiviraju.

– Možda će zvučati čudno, ali kao gradski vijećnik u više mandata, ja imam problem s arhiviranjem materijala sa sjednica, jer ga ne želim bacati – naglasio je HDZ-ovac Nenad Martinovski.

Osim digitalizacije, prvu sjednicu Gradskog vijeća u novom sazivu obilježila je jedna nova dimenzija idile. Naime, većinu odluka vijećnici su donijeli jednoglasno, a i one u kojima nisu bili složni, poput tehničkih priprema za uvođenje poreza na nekretnine, donijeli su s nikad uvjerljivijom većinom. Formalno vladajućem bloku kojega čine HDZ, HSLS, HSS i ABB neformalno su se pridružila četiri vijećnika s Nezavisne liste Damira Bajsa. Oporba se tako svela tek na tri SDP-ova i dva HNS-ova vijećnika, pri čemu su SDP-ovci svoje odbijanje prihvaćanja predloženih odluka argumentirali, dok su HNS-ovi vijećnici crvene kartone dizali šutke.

 Ela Naranđa – nova nada SDP-a

Ljubav, mir i razumijevanje u novom sazivu letimično je uspijevala narušiti tek mlada nada SDP-a, Ela Naranđa, koja je na Aktualnom satu postavila “škakljivo” pitanje o tome hoće li nova gradska vlast nastaviti s projektom uvođenja građanskog odgoja u bjelovarske škole. Naime, zahvaljujući inicijativi SDP-a u ovogodišnji proračun uvršten je novac upravo u te svrhe, no kako je pojasnio Milan Mateković, pročelnik za društvene djelatnosti, na sâmim školama je da uvedu (ili ne odluče uvesti) građanski odgoj u bjelovarske škole.

– Grad Bjelovar izdvojio je novac potreban za edukaciju nastavnika i slične troškove u onim školama koje odluče uvesti građanski odgoj – odgovorio je. A kada se pak raspravljalo o naknadama za političke dužnosnike koji će volonterski obavljati dužnosti uz naknadu koja iznosi 25 posto osnovnice za plaću, Naranđa je s gradske govornice kratko komentirala da su nju volontiranje znači rad bez ikakve naknade.