U suradnji sa svim relevantnim gradskim društvenim ustanovama pripremamo izložbu “260 godina Bjelovara” koja će obuhvatiti kulturnu, sportsku, urbanističku, gospodarsku, financijsku, zdravstvenu i znanstvenu povijest grada, najavljuje ravnatelj

Vatreno krštenje novopečenog ravnatelja Gradskog muzeja Milana Pavlovića s bjelovarskom javnošću upriličeno je prošle srijede svečanim otvorenjem njegove slikarske izložbe Bjelovarski poliptih, koju je samo te večeri pogledalo više od 200 posjetitelja – mnogo više nego što je običaj na takvim događanjima. Bjelovarčani su, dakle, Pavlovića podržali ne samo kao slikara, već i kao ravnatelja glavne bjelovarske kulturne ustanove koja je proteklih godina, opći je dojam, postala sama sebi svrhom. Pred Pavlovićem je sada težak zadatak ponovnog zbližavanja Muzeja s Bjelovarčanima, poboljšanje međuljudskih odnosa unutar institucije na čijem je čelu, kao i poticanje suradnje s ostalim gradskim društvenim ustanovama. Jedan od većih koraka na tom dugačkom putu svakako je izložba “260 godina grada Bjelovara”, čije je održavanje planirano za sljedeću Terezijanu. Riječ je o ambicioznoj izložbi koja bi na znanstveno zanimljiv način trebala prezentirati kontinuitet života u Bjelovaru s posebnim naglaskom na urbanu komponentu grada. Izložba bi trebala obuhvatiti bjelovarsku kulturnu, sportsku, urbanističku, gospodarsku, financijsku, zdravstvenu i znanstvenu povijest.
Imamo se čime ponositi
– Bjelovar je grad koji se ima čime ponositi, a naš je cilj upoznati Bjelovarčane sa svim uspješnim, a možda nedovoljno poznatim sugrađanima i njihovim djelima. Bit će tu i novije povijesti, jer za niz gradskih manifestacija već sada osiguralo svoje mjesto u povijesti. Tu su DOKUart, Tjedan udaraljkaša, BOK fest, Večer nacionalnih manjina, Terezijana… Želimo privući što veći broj naših sugrađana u Muzej, želimo ustvari da Muzej postane njihov prijatelj, da se ugodno osjećaju u Muzeju i naravno, da imaju priliku vidjeti i naučiti nešto novo – poručuje Pavlović dodajući kako veliku bjelovarsku izložbu pripremaju svi odjeli Gradskog muzeja, ali i niz drugih institucija poput Državnog arhiva, Bjelovarsko-križevačka biskupija, Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar, Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija, Narodna knjižnica, vrtići i škole, Sportski savez i mnogi drugi. Usto, novopečeni ravnatelj namjerava Atrij Gradskog muzeja ponuditi svim zainteresiranim udrugama u kulturi i ostalim čimbenicima društvenog života, kako bi se tamo što češće odvijale priredbe i manifestacije. Pred Pavlovićem je i naporan posao osnivanja Stalnog postava, zahvaljujući kojemu bi se trebao povećati udio financiranja od strane države. No, bit će to višegodišnji posao, a okvirni datumi do kojih bi se trebao dovršiti moći će se odrediti tek nakon detaljnijeg uvida u ono što se do sada napravilo. Sve u svemu, čini se da su u Gradskom muzeju Bjelovar zapuhali neki novi vjetrovi i da će ustanova u čiju je obnovu ne tako davno uloženo više od 14 milijuna kuna, svojim radom opravdati barem dio troškova. I sada Muzej raspolaže bogatim vlastitim fundusom za kojeg većina Bjelovarčana, uvjereni smo, i ne zna da postoji i da im je dostupan za razgledavanje.