Danas je u Gradskom muzeju Sindikat umirovljenika Hrvatske – podružnica Bjelovar povodom Dana žena predstavio izložbu ručnih radova. U muzeju se okupio veći broj posjetitelja koji su sa zanimanjem ispratili ovi izložbu.

-Pripremili smo za posjetitelje najljepše i najkvalitetnije radove u kojima je sudjelovao veliki broj žena treće životne dobi, ali također su nam i muškarci pomagali – izjavila je Ana Široki, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske podružnice Bjelovar. Dodaje da treba očuvati tradiciju štrikanja ili toleda, tehniku koja se izvodi na domaćem platnu na kojem se zatim obrađuju kockice.

-Toledo se zna raditi dvije godine, i za to na kraju dobiješ jedan mali tabletić tako da za to sve treba imati dosta strpljenja. Ali primjerci su prekrasni. Također prezentirali smo i nasljeđene radove starije od 120 godina. Etno baština se ne treba omalovažavati, već se treba očuvati. Treba probuditi svijest starijih da čuvaju svoje radove, a mlađe poticati da uče od starijih i nastave tu tradiciju tako da se etno motivi, koji zaista znaju biti posebni, sačuvaju i što više koriste – zaključila je Široki. Izložba ručnih radova bit će otvorena do 10. ožujka.