Mnogobrojni roditelji ovoga su petka, umjesto da uživaju u nastupu i pruže podršku svojim klincima i klincezama predškolske dobi povodom otvorenja manifestacije Božić u Muzeju, njihov nastup nervozno, u strahu i s velikim iščekivanjem “pratili” s druge strane muzejskog zida, na korzu. Razlog je gužva u hodniku na ulazu u Gradski muzej koja se stvorila 15-ak minuta prije nastupa prve vrtićke grupe zakazanog za 19 sati, a uslijed koje je bilo nemoguće kretati se u bilo kojem smjeru. Tate, mame, bake, djedovi i ostali članovi obitelji koji su došli uživati u nastupu doslovno su ostali zaglavljeni na hodniku neko vrijeme, sve dok oni manje tvrdoglavi nisu odlučili nastupiti zgradu. Tijekom najveće gužve postojala je opasnost da prevlada panika, s obzirom da su roditelji ostavili djecu tetama, a potom ih izgubili iz vida, no valja reći da su djeca čitavo vrijeme bila sigurna. A kada se gužva donekle smanjila, taman dovoljno da se kroz nju provuku vrtićarci pod nadzorom svojih teta, oni su dopraćeni do glavnog izložbenog prostora gdje su skučeni i gotovo prislonjeni na unutarnje zidove, nastupili u prenapućenom i zagušljivom prostoru.
Nesporazum u komunikaciji
Milan Pavlović, ravnatelj Gradskog muzeja Bjelovar, javno se ispričava svim posjetiteljima Muzeja koji su zbog gužve ostali vani, a i onima “zarobljenima” unutra.
– Žao mi što je došlo do ove neugodne situacije, a vjerujem da je glavni uzrok nesporazum u komunikaciji, odnosno izostanku iste. Naime, u petak je cijeli Muzej bio otvoren, a svi su se na kraju natiskali na ulaz i u hodnik pa je nastao “čep”. Da bi ga se izbjeglo, mi smo posjetiteljima govorili gdje bi trebali ići, no vjerojatno smo se krivo izražavali. Mi smo, naime, koristili naše izraze, poput “idite u prostoriju broj pet”, a oni ne poznaju Muzej dovoljno da bi znali gdje je ta prostorija pa su ostali na istim pozicijama – pojašnjava Pavlović. Posjetitelji su uputili kritike i na činjenicu da su nastupi svih vrtićaraca zakazani za 19 sati, umjesto da ih se preraspodijeli na nekoliko sati. Takav raspored zasigurno bi doveo do manjih gužvi, jer bi se u tom slučaju i roditelji “preraspodijelili” po vrtićima, umjesto da svi istodobno nahrupe.
– Problem je bio u tomu što su svi željeli nastupiti u 19 sati. Negdje oko 20 sati, kada su ostala samo djeca iz vrtića Pinokio, uopće nije bilo gužve jer su se svi već razišli – govori ravnatelj kojemu je “Božić u Muzeju” očito predstavljao vatreno krštenje, s obzirom da je mu je mandat započeo ovoga rujna. Gužvi u Muzeju dodatno je doprinijela i prodajna božićna izložba Lige protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije, čiji je početak prilično nespretno zakazan u 18.30 sati, dakle pola sata prije početka nastupa vrtićaraca. Nadajmo se da će djelatnici Gradskog muzeja u Bjelovaru izvući pouke iz ovog nesretnog događaja, te da će sljedeće godine organizacija biti na višem nivou. Inače, manifestacija “Božić u Muzeju” otvorena je do 10. siječnja iduće godine, a za javnost su otvoreni “svi dijelovi muzeja”, uključujući likovnu zbirku, etno odjel i zbirku domovinskog rata.