Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – U Gradskom muzeju Bjelovar pod ravnateljskom palicom Milana Pavlovića brojne aktivnosti i izložbe vrte se kao na tekućoj traci. Naime, početkom ožujka održana je izložba Konzervatorsko – restauratorskih radova državnih arhiva, zatim na Dan žena izložba ručnih radova kao i Likovna izložba učeničkih radova od petog do osmog razreda te izložba fotografija Petre Slobodnjak Lado/Reljefi/Tragovi. No, ono što se s velikim nestrpljenjem očekuje je svakako izložba Ivana Meštrovića, velikana hrvatske umjetnosti.

Najistaknutiji kipar

-Već duže vrijeme razmišljam da u Bjelovar nakon 41 godine vratim Ivana Meštrovića i sada će konačno ta ideja biti i realizirana. Izložit ćemo njegove skulpture, crteže i litografije – otkrio nam je ravnatelj muzeja Milan Pavlović. Kaže da je sve dogovorio s Galerijom Meštrović u Splitu, kao i s obitelji Kaštelančić u čijem je vlasništvu Meštrovićeva litografska mapa.

-Otišao sam u Split i upoznao obitelj Kaštelančić. Naime, ta Meštrovićeva mapa nastala je 1920. godine i pripala je njegovoj prvoj supruzi Ruži koja je onda mapu u svojoj obitelji Kaštelančić – pojašnjava nam Pavlović. Dodaje da će izložba biti otvorena tri mjeseca te podržana od brojnih domaćih sponzora, ali i od Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

-Na tri mjeseca dobit ćemo i izložiti Meštrovićeve skulpture u bronci, i to većeg formata, te crteže i spomenutu litografsku mapu. Također, u sklopu same izložbe tijekom tri mjeseca bit će niz popratnih programa koje će obilježiti Meštrovićevo vrijeme i doba stvaranja. Imat ćemo nekoliko predstavljanja knjiga, koncerata, kao i općenitih predavanja o Meštroviću – kaže nam Pavlović. Također otkriva da će izložba biti otvorena 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, a na taj isti dan bit će predstavljena i Zayn retrospektiva to jest multimedijsko predstavljanje bjelovarskih umjetnika.

-Meštrović je bio najistaknutiji kipar hrvatske moderne skulpture i svojedobno vodeća ličnost umjetničkog života u Hrvatskoj. To je čovjek koji je, osim velikog talenta, bio i veliki radnik. Radio je po 14 sati dnevno i ponosni smo što ćemo nakon četiri desetljeća opet imati takvog velikana u našem muzeju – zaključio je Pavlović.

Čarolija čipke

No, da je u Gradskom muzeju uvijek aktivno potvrđuje još jedna velika izložba koju će za 5. travnja pripremiti Silvija Sitta, viša kustosica i voditeljica glazbenog odjela i dijela etnološke zbirke.

-Pripremamo veliku izložbu pod nazivom “Čarolija čipke” koju podupire i Ministarstvo kulture RH. Izložba će biti posvećena čipki na nivou cijele Hrvatske – otkriva nam Sitta. Dodaje da izložbu priprema već mjesecima i da je uvjerena da će sve uspješno proći.

-Od ideje do realizacije je dugotrajan proces i evo konačno će sve biti spremno 5. travnja na velikom otvaranju. Inače, imat ćemo čipke iz Lepoglave, zatim Pašku čipku, sunčanu čipku iz Sikirevaca, svetomarsku čipka iz Međimurja, čipku iz Križevaca i mnoge druge. Sve te lokacije smo obišli i dobili dopuštenje da ih izložimo kod nas, a valja naglasiti i kako su Paška i Lepoglavska čipka na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a i kako takve će biti izložene u Gradskom muzeju – izjavila je Silvija Sitta koja je i dodala da ima vrhunsku suradnju s gospođom Slavicom Šafar, voditeljicom bjelovarskog Tradicijsko tekstilnog rukovodstva iz HORKUD-a Goluba koja je također dala veliki obol ovoj izložbi.