BJELOVAR – Nakon puna tri mjeseca izložba najvažnijeg i najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića jučer je otputovala je iz Bjelovara. Postavljena je izložba u sklopu koje su bile izložene tri skulpture (Indijanci, Rodin i Sanjarenje), 16 originalnih crteža, kao i prva umjetnikova potpisana litografska mapa koja sadrži 21 rad, još sredinom svibnja, a u ovih stotinjak dana izložbu je obišlo gotovo 1500 posjetitelja. Dakako da je to najposjećenija izložba u Gradskom muzeju Bjelovar ove godine, čiji ravnatelj Milan Pavlović i dalje ne skriva zadovoljstvo i oduševljenje što je tako veliku i značajnu izložbu uspio dovesti u svoj grad.

-Zadovoljni smo posjetom, posebno kad se uzme u obzir da je izložba dobrim dijelom bila postavljena u razdoblje školskih praznika i nismo mogli očekivati organizirane posjete učenika. Osim Bjelovarčana koji su u velikom broju posjetili izložbu, bilo je i onih koji su u naš grad stigli isključivo zbog ove izložbe i iz drugih gradova, ali i iz inozemstva – kazao je Pavlović, koji sa suradnicima u muzeju do kraja godine priprema još brojne zanimljive izložbe.

Kao što je poznato, Meštrović se u Bjelovar vratio nakon puna četiri desetljeća s obzirom da su radovi najistaknutijeg hrvatskog kipara i svojevremeno vodeće ličnosti umjetnosti u Hrvatskoj posljednji puta na istom mjestu bili izloženi davne 1978. godine. Ipak, ove se godine obilježava i 70. godišnjica osnutka Gradskog muzeja Bjelovar, a iako je ova izložba bila i pravi organizacijski izazov, pošto su se zbog osjetljivosti materijala morale mijenjati zavjese i dozirati temperaturu zraka u samom muzeju, sve je prošlo besprijekorno. Također, na otvorenju izložbe govorio je i Mate Meštrović, poznati hrvatski diplomat i sin velikog umjetnika, koji je Bjelovarčanima iz prve ruke objasnio važnost i veličinu svog oca i vjerojatno najvećeg umjetnika kojeg je Hrvatska ikada imala.

-Djela moga oca izložena u Bjelovaru dio su njegovog iznimnog života. Od siromašnog rodnog kamenog kraja do svjetski priznatog umjetnika čije stvaralaštvo prkosi vremenu. Moj otac je bio ne samo kipar, nego i arhitekt, pisac, povjesničar, pjesnik, filozof i značajan sudionik svim političkih previranja svoga doba. Nadahnuće i stvaralaštvo crpio je iz svoje mladosti i brojnih knjiga, a s vremenom je došao i do spoznaje da sve svjetske civilizacije i religije imaju zajednički izvor, odnosno težnju prema vječnosti – kazao je Mate Meštrović prilikom otvorenja izložbe