Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Gradski muzej Bjelovar pod ravnateljskom palicom Milana Pavlovića nastavio je sa serijom uspješnih izložbi, no prošloga petka otvorena je jedna zaista posebna i dugoočekivana. Riječ je o izložbi “Čarolija čipke” koja je okupila najveće čipkarske centre u Hrvatskoj.

Autorice ove izložbe je Silvija Sitta, viša kustosica i voditeljica glazbenog odjela i dijela etnološke zbirke Gradskog muzeja. Da se radi o zanimljivoj izložbi potvrdila je i činjenica da je muzej na otvaranju bio dupkom ispunjen, a svoje primjerke došli su osobno predstaviti i voditelji muzeja iz Ozlja, Lepoglave, Križevaca i brojni drugi.

-Izložba “Čarolija čipke” podijeljena je na tri tematske cjeline. Prvi dio je dokumentarni koji govori o povijesnoj dimenziji nastanka čipkarske tehnike. U drugom dijelu govorim o čipkarstvu u Hrvatskoj i koliko je ono značajno za našu kulturu, što potvrđuje i činjenica da su paška, lepoglavska i čipka s otoka Hvara na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a i ponosno mogu reći da su sada sve te čipke izložene u našem muzeju. Također, valja izdvojiti i posebnu sunčanu čipku iz Sikirevaca, svetomarsku čipku iz Međimurja, čipku iz Križevaca, ali i brojne druge koje naši posjetitelji sada mogu vidjeti. U trećem dijelu orijentirali smo se na naše lokalne čipke s Bilogore i Moslavine – izjavila je autorica izložbe Silvija Sitta.


Inače, izložba je popraćena i katalogom u kojem je na 50 stranica iscrpno napisano sve o izložbenim primjercima, a izložbu je financijski poduprijelo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Izložba je otvorena do 4. svibnja stoga svratite do tada u Gradski muzej i uvjerite se u ljepotu i posebnost svih izložaka. No, podsjetimo i da za 18. svibnja Gradski muzej priprema spektakularnu izložbu Ivana Meštrovića čija djela će Bjelovarčani moći vidjeti u svome gradu nakon 41. godine.