Postoji li bolji lijek od hladnoće u ovim zimskim mjesecima od plivanja ili izležavanja u toploj, vrućoj vodi natkrivenog bazena. Možda i postoji, ali natkriveni bazen svakako je jedna od boljih solucija. Građanima Bjelovara takav bazen politika najavljuje već godinama, još od vremena gradonačelnice Đurđe Adlešič, prije desetak i više godina. Tada se bazen trebao realizirati u formi javno-privatnog partnerstva, a navodno su za izgradnju bili zainteresirani ruski investitori. Kao idealna lokacija spominjala se ova sadašnja, dakle livada pored postojećeg otvorenog bazena, no projekt su zaustavili stanari obližnje Mohorovičićeve ulice, žaleći se na buku.
Selidba na staro mjesto
Potom je natkriveni bazen (na papiru) izmješten na Poljanu dr. Franje Tuđmana, u bivšu vojarnu Logorište, u sklopu ogromnog sportsko-rekreacijskog kompleksa od kojega se također u međuvremenu odustalo. Prema najnovijim planovima, lokacija natkrivenog bazena vraćena je pored otvorenog bazena, a izgradnja će početi, najavljuje bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec, samo ako se osigura novac iz EU fondova. Projektna dokumentacija je kompletirana, a potencijalno ogromna prednost nedosanjanog bjelovarskog natkrivenog bazena krije se u mogućim, čak vrlo vjerojatnim izvorima geotermalne vode jer upravo na području gdje se planira budući bazen, navodno protiče geotermalna žila. No, s obzirom na to koliko dugo Bjelovarčani sanjaju o bazenu, svaka pozitivna vijest vjerojatno ima negativan učinak.

Valentina Ingula (HDZ): Dobro odvagnuti
– Ako bi izgradnja natkrivenog bazena doprinijela gospodarskom razvitku i zapošljavanju ili barem potaknula gospodarski razvitak, onda sam svakako za taj projekt. Ali, ako će biti beskorisni trošak, onda bi novac namijenjen izgradnji trebalo preusmjeriti u neke druge projekte koji će pomoći zadržavanju, odnosno privlačenju mladih u Bjelovar jer sada imamo situaciju da mladi odlaze, i oni obrazovani i oni neobrazovani. Dakle, izgradnji bazena trebala bi prethoditi ozbiljna analiza koja će pokazati sve prednosti i mane, i upravo na osnovu takve analize trebalo bi dobro odmjeriti treba li ići u taj projekt.

Ana Urbanek (Nezavisna lista Damira Bajsa): Samo s tuđim novcem

– Daleko od toga da ne bi bilo dobro da građani Bjelovara i svi ostali mogu uživati u blagodatima zatvorenog bazena, ali u ovom trenutku, s ovakvom gospodarskom situacijom, smatram da nije vrijeme da se tako velike investicije realiziraju putem novca iz gradskog proračuna. S te strane slažem se sa strategijom da investicija započne samo ako se osigura novac iz EU fondova, odnosno ako se nađe privatni poduzetnik zainteresiran za takav projekt a prema mojim informacijama, takvoga za sada nema.
Ana Urbanek (Nezavisna lista Damira Bajsa)

Ana Široki (HSU): Ako se ima, zašto ne

– Ako nema novca onda je bolje ne ići u tako veliki projekt i obratno. Ako ima novca, zašto Bjelovar kao grad ne bi imao ono što imaju i neki manji gradovi poput primjerice Koprivnice. No, u Bjelovaru se trenutno dosta toga gradi, od paviljona preko južne obilaznice, tako da postoji mnogo projekata koje treba financirati iz gradskog proračuna, a samim tim preostaje malo ili nimalo prostora za neke druge projekte. Ali, uvjerena sam da će doći i taj dan kada će u proračunu biti dovoljno novca i da će naša djeca i unuci kad-tad uživati u zatvorenom bazenu.

Dragutin Sudar (HDZ): Potreba postoji, ali nije vrijeme
– Činjenica je da ono što se ovdje sagradi, ovdje i ostane, a činjenica je i da standard raste i da današnji mladi trebaju više nego što trebali prije. Nitko dobronamjeran neće imati ništa protiv izgradnje bazena, no sudeći prema iskustvu drugih gradova, takve je objekte vrlo teško održavati. To je teže nego ih sagraditi. Stoga bi prvenstveno struka morala dobro izvagati je li to održivo. Bazen pripada domeni sporta. Bjelovar ima dugu plivačku tradiciju, ali ima i rukometnu i atletsku i nogometnu i u drugim sportovima, pa bazen treba promatrati i s te strane.