Prije točno osam godina Ministarstvo znanosti izdalo je dopusnicu za bjelovarsku Visoku tehničku školu, a u jesen iste godine upisana je prva generacija studija Mehatronike. Bjelovar je jedan od rijetkih hrvatskih gradova u kojemu je visoko školstvo nastalo temeljem zahtjeva i potreba lokalnih poduzetnika, a tu vjerojatno leži i tajna visoke stope zapošljavanja koju ostvaruju bjelovarski studenti koji osim Mehatronike studiraju i Sestrinstvo. Obja studija VTŠ-a imaju stalne dopusnice, a i odobrenje za pokretanje trećeg studija. Uvođenje trećeg studija neophodno je pak za unaprjeđenje VTŠ-a u veleučilište, što među ostalim znači i da se svi budući troškovi umjesto iz gradske, namiruju iz državne blagajne. Naime, tek svaki četvrti student VTŠ-a dolazi s bjelovarskog područja. S obzirom da je u stvaranju VTŠ-a veliku ulogu odigralo i Gradsko vijeće Grada Bjelovara, vijećnike smo pitali kako danas razmišljaju o visokom školstvu u Bjelovaru i gdje ga vide u budućnosti.

Dario Hrebak, HSLS: Budućnost je u informatici i energetici

– Najbitnije od svega je da što prije završi proces izrade trećeg studija kako bi Bjelovar konačno stekao status Veleučilišnog grada. Bilo bi dobro gledati dugoročno. Na žalost, danas u Hrvatskoj obrazovne institucije ne obrazuju mlade ljude za deficitarna zanimanja već za biro. Stoga je iznimno bitno da novim studijem dobijemo mlade stručnjake koji su nasušno potrebni gospodarstvu i potrebama poduzetnika. Čini mi se da bi upravo zato najbolje bilo oformiti tehnički studij koji bi bio mješavina informatike,energetike i obnovljivih izvora energije. Obnovljivi izvori energije su naša budućnost i vjerujem da bi mladi stručnjaci koji završe takav studij vrlo brzo pronašli posao. Potrebno je sve povezati i s dugoročnom strategijom razvoja Grada Bjelovara koja bi među ostalim predvidjela i energetiku kao bitnu komponentu za razvoj gospodarstva. Vjerujem da bismo bili jedan od rijetkih gradova koji ovakvim pristupom obrazovanju ulaže u svoju budućnost.

Valentina Ingula (HDZ): Potrebno nam je pravo ili prirodoslovni smjer

– Puno znači imati fakultet u svome gradu. Prije svega to je od velikog značaja mladim ljudima koji žele studirati, a nisu u financijskoj mogućnosti otići u Zagreb, Rijeku, Osijek ili neki drugi grad. Nažalost, mogućnost za zaposlenje u našem gradu je jako mala tako da ti mladi koji su ostali studirati u Bjelovaru nakon završenog studija odlaze iz našeg grada u potrazi za “boljim sutra”. Svakako sam za otvorenje još jednog smjera u Visokoj tehničkoj školi, ali prije toga bi se trebala obratiti pozornost na to što će biti s tim mladima poslije, gdje će se oni zaposliti. Dobra analiza tržišta rada je možda jedno od rješenja koji studij pokrenuti, možda neki smjer vezan za pravo ili neki prirodoslovni smjer, uglavnom nešto što je traženo.
Mislim da nam cilj treba biti da mladi ostanu u našem gradu, a ovo će također privući mlade iz drugih gradova da dođu ovdje studirati.