Građevinska industrija, nakon niza sušnih godina koje su desetkovale tvrtke u toj branši, u posljednje vrijeme bilježi velik skok posla, a samim tim i cijena. I dok građevinarci napokon mogu uživati u potražnji koja, čini se, višestruko nadmašuje ponudu, na drugoj strani nalaze se naručitelji radova koji moraju dublje posegnuti u džep kako bi ih uspjeli angažirati.

Bušićeva do daljnjeg bez nadstrešnice

Naručitelji, dakle, imaju izbor – ili će ponuditi više ili im nitko neće napraviti posao, no taj izbor, izgleda, vrlo teško pada bjelovarskoj gradskoj upravi koja u posljednje vrijeme bilježi vrlo velik broj poništenih javnih natječaja. Posljednji u nizu tih primjera onaj je za uređenje nadstrešnice i okoliša u Ulici Brune Bušića, gdje svoj objekt putem javno-privatnog partnerstva gradi Mesna industrija Ravlić. Za izgradnju nadstrešnice i uređenje okoliša gradska uprava bila je spremna izdvojiti oko 800 tisuća kuna, dok je najniža ponuđena cijena na natječaju iznosila oko milijun kuna što je dovelo do poništenja natječaja.

Ipak, najveći nesrazmjer između traženog i ponuđenog Grad Bjelovar zabilježio je prilikom javnog natječaja za izgradnju gradskog nogometnog stadiona. Na početku se, podsjetimo, licitiralo s iznosom od 14 milijuna kuna, da bi radovi u prvoj fazi izgradnje u natječajnoj dokumentaciji „skočili” na 20 milijuna kuna, a najniža ponuda iznosila 28 milijuna kuna – dvostruko više od cifre koja se spominjala prije raspisivanja javnog natječaja. Grad Bjelovar poništio je i taj natječaj, no u gradskom proračunu za tu namjenu ostavljeno je po deset milijuna kuna ove i iduće godine, te dodatnih šest milijuna kuna u projekcijama proračuna za 2021. godinu.

Gradonačelnik traži strpljenje

O učestalom poništavanja natječaja oglasio se ovih dana na svojem Facebook profilu i sam gradonačelnik Dario Hrebak, zamolivši građane za strpljenje.Imamo puno problema sa pronalaskom izvođača radova i provođenjem nabava. Samo nekoliko primjera. Na dugo očekivanu gradnju kanalizacije na Križevačkoj cesti vrijednu više od šest milijuna kuna nije se javio nitko. Na obnovu gradskog prostora na Trgu Stjepana Radića dobili smo pet ponuda 30 do 40 posto skupljih od procijenjene vrijednosti pa smo odustali. Sjećate se što se dogodilo sa stadionom – podsjetio je gradonačelnik Hrebak skromno dodavši da je do sada ispunio gotovo sve što je obećao.

Jedino što neki projekti zapnu i idu malo sporije od očekivanog – napomenuo je gradonačelnik.

Iako, što se naručitelja radova tiče, ne postoji dobar trenutak da građevinari povećaju svoje cijene, valja napomenuti kako bi uskoro trebali biti pokrenuti javni natječaji za bjelovarsku aglomeraciju „teški” oko 250 milijuna kuna. S obzirom da se radi o novcu iz EU fondova, svako kašnjenje, ali i izmjene cjenika, bit će pod posebnim povećalom. (I. Kokoruš)

Foto: Ilustacija