Neobičajeno visoke temperature tijekom siječnja zabrinule su voćare i povrtlare s obzirom da su neke voćke počele pupati, a neke povrtlarske kulture dozrele prije reda. Mnogi strahuju kako bi, u slučaju naglih niskih temperatura, moglo doći do ozbiljne štete. No, kako sada stvari stoje, ova zima bi mogla biti jedna od toplijih i bez velikih hladnoća. Bjelovarski meteorolog i prognostičar Božo Prpić kaže kako je ovaj siječanj, s izmjerenih +18 stupnjeva, najtopliji u bjelovarskoj povijesti. Usporedbe radi, najhladniji siječanj bio je 1963., kada je izmjereno -27 stupnjeva odnosno -33 stupnja na pet centimetara iznad tla.

 Voće u opasnosti

Voćari, kaže nam Nenad Horvat, predsjednik Udruge „Dar Bilogore“ Bjelovar, za sada nemaju razloga za strah.

-Trenutne visoke temperature nisu značajno utjecale na voće. U nezgodnoj situaciji su proizvođači marelica i jabuka jer je kod njih najviše došlo do razvoja pupa, koji su daleko veći nego što bi trebali biti u ovo doba godine. No, ako i padne temperatura ne bi trebalo biti značajnijih problema, sve dok ne padne ispod -10 stupnjeva. U protivnom će doći do izvjesnih oštećenja – kaže Horvat, dodajući kako su kod krušaka i šljiva sokovi još daleko u korijenu, zbog čega za njih nema opasnosti i ako temperatura padne. Horvat inače i sam ima 850 stabala šljiva i 150 stabala krušaka te kaže kako bi čak i bilo dobro da se sada tlo malo rashladi, s obzirom da sokovi ne idu kroz deblo iz korijena sve do +7 stupnjeva.

 Stigla blitva

Topla zima i visoke temperature u ovo doba godine brinu i Zlatka Brežnog, koji na tržnici prodaje svoje voće i povrće. Prije dvije godine njemu je mraz uništio sve voće, a ove godine strahuje od nove nepogode. Na tržnici prodaje mladi luk, mrkvu i drugo povrće. Na obliženjem štandu OPG-a Mrgić uz sezonsko povrće svojim kupcima već nude i blitvu. Od naglog zahlađenja, kažu Mrgići, ne strahuju jer im je povrće u staklenicima, pa ako zahladi jednostavno će početi s grijanjem.