Pred Bjelovarsko-bilogorskom županijom jedan je od bitnijih odabira, iako na prvi pogled to uopće ne izgleda tako. Riječ je o tomu hoćemo li ući u regiju koja obuhvaća slavonske županije ili u onu koja obuhvaća županije sjeverne Hrvatske. I jedan i drugi prijedlog, slažu se naši političari, bolji je od sadašnjeg po kojemu je Hrvatska podijeljena na kontinentalnu i Jadransku.

Nova podjela stupa na snagu 2023. godine, a ovisno o tomu gdje nas naši politički predstavnici uguraju, ovisit će, među ostalim, i koliko će nam biti omogućeno novca iz EU fondova.

Jedinstvo kuću gradi

Župan Damir Bajs ovu bitnu odluku odlučio je donijeti zajedno s ostalim predstavnicima političkih stranaka u Županijskoj skupštini. Prema njegovoj ideji, ovog petka svi oni skupit će glave zajedno i odslušati prezentaciju predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Nakon što se upoznaju sa svim argumentima za i protiv, donijet će odluku. Jer, da je odluku jednostavno za donijeti, za pretpostaviti je da Vlada RH ne bi imala dva, nego samo jedan prijedlog, a o tom prijedlogu u tom slučaju ne bi trebalo raspravljati.

Svoju demokratsku namjeru župan Bajs obznanio je na tiskovnoj konferenciji, a već dan kasnije pristigla je potpuno drukčija vrsta poruke. Naime, prema pisanom priopćenju pristiglom iz Grada Bjelovara, saborski zastupnik Miro Totgergeli okupio je danas gradonačelnike svih pet županijskih gradova kod stranačkog kolege, ujedno i tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca (HDZ).

Odluka iza zatvorenih vrata

Nakon sastanka zatvorenog ne samo za predstavnike drugih političkih opcija, nego i za javnost, dužnosnici su donijeli zaključak da se Bjelovarsko-bilogorska županija ima uvrstiti u regiju središnje i istočne Hrvatske jer će na taj način povećati intenzitet EU potpora. Središnja i istočna Hrvatska, naime, najnerazvijenija je hrvatska regija, stoga bi u tom slučaju i potpore trebale biti najveće.

Pod paskom zastupnika Totgergelija prikupljeni gradonačelnici među zaključke su uvrstili i zabrinost zbog neodlučnosti župana Bajsa. Znači li to ujedno i zabrinutost za demokratski proces donošenja odluka koji podrazumijeva sudjelovanje svih, a ne samo odabranih političkih opcija, ostaje za vidjeti.

Svakako vrijedi podsjetiti i da Druga izborna jedinica, ona preko koje je Totgergeli postao saborski zastupnik, ne obuhvaća slavonske, nego upravo županije Sjeverne Hrvatske.