Piše: Vedran Cindrić

U Gradskoj upravi nikada nije dosadno jer se stavovi mijenjanju iz dana u dan. No, unatoč tome, pohvalna je činjenica da se je gradonačelnik Bjelovara sa svojim zamjenicima konačno odlučio solidarizirati sa svojim građanima kao što su to već učinili brojni gradonačelnici i zamjenici diljem Hrvatske.

No, krenimo redom.

Gradonačelnik Bjelovara na svojem facebook profilu je prije nekoliko tjedana napisao da je smanjivanje plaća sebi, zamjenicima i zaposlenicima Gradske uprave populizam i da je u toj Gradskoj upravi provedena kvalitetna reforma za razliku od drugih gradova.

No, nakon članka Bjelovarca. hr (možete pročitati ovdje) i naslovnice Bjelovarskog lista u kojem su navedeni mnogi gradonačelnici diljem Hrvatske koji su smanjili plaće zbog dijeljenja tereta krize s građanima poput Koprivnice, Đurđevca, Opatije, Belišća, Svete Nedelje, Umaga i mnogih drugih, gradonačelnik Bjelovara je u ponedjeljak na svojoj službenoj stranici objavio da se ipak odriče jedne cijele svoje plaće.

No, danas je iz Gradske uprave poslan dopis u kojem, između ostalog, stoji

-Što se tiče rezanja troškova dužnosnika i djelatnika Grada Bjelovara, o čemu također stalno dobivamo upite, reagirat ćemo u skladu sa situacijom. Proračun je za sada i dalje stabilan i dobro se puni, no oprezni smo i sigurno ćemo povući odlučne poteze bude li za to potrebe. Napominjemo da ove godine ipak neće biti isplaćene uskrsnice, kako djelatnicima Grada Bjelovara, tako i svim djelatnicima ustanova Grada Bjelovara, a gradonačelnik i njegovi zamjenici smanjit će svoje plaće za 20% dok traje ova kriza. Isto tako, predložit ćemo klubovima gradskih vijećnika da se odreknu svojih naknada za vrijeme trajanja krize, kao i svih drugih naknada, poput onih za nadzorne odbore i upravna vijeća, koje se isplaćuju iz proračuna Grada Bjelovara – piše, između ostalog, u dopisu iz Gradske uprave.