Uvriježeno mišljenje kako se pri gradnji obiteljskih kuća ili poslovnih objekata mjesecima čeka na izdavanje građevinske dozvole možda ima svoje uporište u pojedinim sredinama, ali prema podacima županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu, ta se tvrdnja ne odonosi na našu županiju. Naime, lani je izdano 226 građevinskih dozvola, a godinu dana ranije 211, što je poprilično pouzdan pokazatelj učinkovitosti u ovom dijelu pružanja usluga građanima. Tomu valja dodati i lanjskih ukupno 2.783 rješenih predmeta koji su vezani uz problematiku izdavanja građevinskih dozvola koji se ponajprije odnose na nepotpune zahtjeve ili ispravke glavnog projekta i njegova usklađivanja s prostornim planovima.

Dozvola za mjesec dana

Kako stoji u službenom priopćenju iz Ureda, tijekom prošlog mandata, odnosno ponovnog dolaska župana Damira Bajsa na čelo Bjelovarsko-bilogorske županije, rok za izdavanje potrebitih dozvola ili neki drugi oblik izdavanja ili izmijene bilo koje dozvole, ne prelazi mjesec dana. Pri tome se ističe kako sva potrebna dokumentacija vezana uz investicije u gospodarstvo ima prioritet u Upravnim odjelima.

Štoviše, po nalogu župana, nadležni pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu ima zadatak pratiti tijek svih investicija, posebice onih većih od milijun kuna i u slučaju potrebe poduzeti određene mjere ubrzanja ukoliko se to tiče službi Bjelovarsko-bilogorske županije. Inače, zakonski rok za izdavanje građevinskih dozvola od dana zaprimanja urednog zahtjeva je 60, a Upravni Odjel u našoj županiji ukoliko je zahtjev potpun, građevinsku dozvolu izdaje u roku od 30 dana. Taj je rok istodobno i prosjek za županiju, što podrazumijeva Odsjek Bjelovar te Ispostave Daruvar, Garešnica, Čazma i Grubišno Polje.

Brojna raznolikost

Prema podacima o izdanim aktima Upravnog odjela za graditeljstvo, najveći broj (431) se odnosi na uporabne dozvole, potom slijedi uvjerenje o statusu zemljišta (304) te 214 potvrda o izradi parcelacijskog elaborata, što uz ostalo iz ovog djelokruga rada na lanjskoj razini iznosi ukupno 1.934 akta kojima valja dodati 638 koji se odnose na Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i 166 ostalih neupravnih predmeta. (Č. R.)