U Hrvatskoj godišnje nestane dva milijuna tona građevinskog otpada, napisao je ovih dana na svom blogu Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša. S obzirom da je riječ o ogromnoj količini materijala koji se u velikoj mjeri može reciklirati, bivši ministar pita se je li nedostatak deponija građevinskog otpada rezultat “lobiranja” rudarske mafije ili tek uobičajeni nemar mjerodavnih institucija. Srećom, na listi gradova čiji poduzetnici i građani nemaju mogućnost zakonitog odlaganja građevinskog otpada, zahvaljujući poduzetniku Milanu Radoševiću, ne nalazi se Bjelovar. Radošević je, podsjetimo, u Predavcu pored Bjelovara potkraj kolovoza otvorio odlagalište građevinskog otpada.

 Reciklaža na licu mjestu

– Građevinski otpad može se reciklirati gotovo u sto-postotnom postotku. Zato mi i ne volimo koristiti izraz građevinski otpad, to je za nas građevinski lom. Kada ga preradimo, idealan je za nasipavanje poljskih puteva, kao podloga u izgradnji prometnica, mostova… Imamo certifikat Instituta građevinarstva Hrvatske za što se sve može koristiti prerađeni lom – pojašnjava Radošević. Upravo zahvaljujući njemu, tvrtke Kronospan CRO i Bjelin, najveći bjelovarski investitori s investicijama koje se mjere u desecima milijuna eura, nemaju problem s odlaganjem građevinskog otpada. Upravo suprotno – taj otpad prerađuje se na licu mjesta, te se prerađen ponovno koristi kao građevinski materijal. Upravo zbog mogućnosti reciklaže, Radošević uopće ne naplaćuje deponiranje otpada. Svatko tko želi može ga posjetiti s punom prikolicom otpada i istovariti je bez naknade. A, za one koji nemaju vlastiti vozni park, Radošević nudi ne samo odvoz građevinskog otpada, nego i druge usluge.

– Radimo na očuvanju okoliša našeg grada i da pomognemo ljudima, koliko je to moguće, da svoj građevinski otpad imaju gdje odlagati – kaže Radošević, dodajući da je njegova tvrtka ujedno specijalizirana za rušenje svih objekata, reciklažu građevinskog loma, sve vrste iskopa, dovoza i odvoza materijala, ali i prodaju gotove sirovine za nasipanje dvorišta, poljskih puteva i cesta. Iz Gradske uprave pak odgovaraju da na području Grada Bjelovara više nema nesaniranih “divljih” odlagališta otpada. Tek se povremeno događaju mjesta s manjim količinama otpada koji se po nalazu ili kroz ekološke akcije odmah saniraju.

Privremeno u asfaltnu bazu

Novim planom gospodarenja otpada koji je u izradi bit će konstatirana navedena izmjena, što znači da je Grad ispunio prethodnim planom predviđene sanacije. Građevinski otpad na području Grada, kažu, zbrinjava se na privremenoj lokaciji – asfaltne baze Poduzeća za ceste u Bjelovaru, a za otprilike tri mjeseca očekuje se i otvorenje novoizgrađenog reciklažnog dvorišta građevinskog otpada unutar poslovne zone, također u vlasništvu PZC-a. Otvaranjem ovog reciklažnog dvorišta Grad će riješiti pitanje zbrinjavanja, recikliranja i ponovne uporabe građevinskog otpada, a građevinski otpad također će se moći predati besplatno.