S viješću da smo končano izašli iz krize mogu se složiti i domaći obrtnici. Priznaju, posla ima više, no sada je pravo pitanje tko će ga odraditi. Ivan Lovrić, predstavnik građevinaraca pri našoj Obrtničkoj komori i njezin potpredsjednik zabrinut je ne samo za budućnost svoje, već i nekih drugih obrtničkih branši. Na prste dvije ruke pobrojao je bez problema kolege građevince koji još uvijek posluju u Bjelovaru.

– Sada da treba napraviti zgradu od 30 stanova ne bi ju imao tko sagraditi. Broj građevinskih obrta prepolovio se, a mi koji smo ostali imamo posla preko glave – kaže Lovrić. Do takve situacije dovele su ih godine i godine sustavnog ne rješavanja gorućih problema, naplate, rada na crno, neprilagođenog obrazovnog sustava, a u novije vrijeme odlaska majstora preko granice.

– Iz mog obrta otišao je jedan majstor, ali se bojim da je kod drugih situacija puno drugačija. Električara jedva da ima, ista stvar je i sa strojobravarima, vodoinstalaterima – svjedoči Lovrić. S druge strane, nadu u optimizam budi rastući broj obrta na ukupnoj razini i to u većem postotku od početka prošle godine. S obzirom da je ista brojka s krajem godine počela padati, pa smo i 2016. završili u minusu predsjednik bjelovarsko-bilogorske Obrtničke komore Goran Grgić na oprezu je.
– Sigurno se cijela klima promijenila na pozitivnije. Broj zaposlenih u obrtništvu i dalje raste, no dodatan vjetar u leđa mora se dati, jer sada je stvarno alarmantno stanje u svim obrtničkim branšama i nema kvalificiranih radnika koji bi mogli posao i odraditi – naglašava Grgić.